• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 3 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Vasaros uogų sezonas: ką pasigaminti iš kvapnių trešnių ir kiek jų rekomenduojama suvalgyti per dieną?

Pranešimas spaudai
2022-06-18
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Trešnės – uogos, be kurių tiesiog neįsivaizduojama vasara. Prisirpusios ir kvapnios trešnės puikiai tiks tiek prie pusryčių košių, tiek saldžių kepinių ar traškių salotų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šviežios trešnės pasižymi ir nauda sveikatai. Jose gausu antioksidantų, vitamino C ir kitų maistinių medžiagų. Vasaros sezonu būtina skanauti šviežias uogas, tad trešnės galėtų būti vienas iš kasdienių pasirinkimų. Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Rūta Genienė pataria, kaip namuose tinkamai laikyti trešnes ir kokios gudrybės padės jas ilgiau išlaikyti šviežias.

Trešnes galima valgyti nors ir kasdien

Įsibėgėjant trešnių sezonui, „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad sezoninius produktus verta įtraukti į mitybos racioną: „Trešnės gali būti geltonos, rausvos ar tamsiai vyšninės spalvos, kuri priklauso nuo skirtingų jose esančių fitochemikalų. Trešnėse yra vitamino C, šiek tiek B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulų, biologiškai aktyvių ir skirtingomis antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų.“   

Tiesa, nors pagal savo sudėtį trešnės priskiriamos prie maistingų uogų, tačiau dėl didesnio fruktozės kiekio jas reikėtų skanauti saikingai. „Trešnes galima valgyti kiekvieną dieną, tačiau reikėtų nepamiršti, kad tai vaisių kategorijai priskiriamas produktas. Dienos racione uogų ir vaisių suvartojimo kiekis neturėtų viršyti 200–300 gramų per dieną. Be to, jei šias uogas valgote ne šviežiu pavidalu, o kaip pyrago priedą ar geriate jų sultis bei kompotą – neužmirškite, kad šiuose patiekaluose gausu ir pridėtinio cukraus. Kita vertus, vasaros sezonas nuostabus tuo, kad galima skanauti įvairių šviežių uogų, tai – dar viena priežastis, neapsiriboti viena uogų rūšimi“, – primena gydytoja dietologė.

Tinka prie skirtingų patiekalų

Prekybos centrus pirmasis šviežių trešnių derlius pasiekė jau pavasarį, o šylant orams sode augančiomis uogomis galima mėgautis nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio. Nors trešnės pasižymi kiek saldesniu skoniu nei vyšnios ir už jas yra šiek tiek didesnės, tačiau „Rimi“ produktų vadovės Rūtos Genienės teigimu, tiek vyšnias, tiek trešnes kulinarijoje galima panaudoti daugybėje skirtingų patiekalų.

„Vasara – puikus metas daugiau eksperimentuoti virtuvėje, juk aplink netrūksta ryškaus skonio ir įvairių spalvų sezoninių ingredientų iš gamtos. Trešnėmis ir vyšniomis galima gardinti pusryčių košes, jogurtą ar varškę, jomis paskaninti gaivius desertus, pyragus, keksiukus ar kitus kepinius. Taip pat šias uogas galima užšaldyti ar išvirus pasiruošti uogienių bei kvapnių kompotų žiemai. Jomis verta papildyti ir šviežias salotas. Nustebsite, kaip nuostabiai šios uogos dera su salotomis, o tokio patiekalo paruošimui užtruksite vos keletą minučių“, – sako R. Genienė.

Kaip namuose uogas ilgiau išlaikyti šviežias?

Renkantis šviežias trešnes prekybos centruose „Rimi“ produktų vadovė rekomenduoja atkreipti dėmesį į jų išvaizdą: „Rinkitės sunokusias, nesuglebusias ir tvirtas uogas. Trešnių spalva gali būti nuo raudono iki tamsiai vyšninio atspalvio, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į jų kotelius. Jie turėtų būti žali, nes geltoni koteliai rodo, kad uogos jau gali būti pernokusios.“

Uogas geriausia skanauti šviežias, tačiau šiek tiek prailginti jų galiojimo laiką ir namuose jomis mėgautis kiek ilgiau padės keletas gudrybių. „Jei nesiruošiate trešnių valgyti iš karto – išimkite jas iš pakuotės ir apžiūrėkite ar ant uogų nėra pelėsio (tokias uogas pašalinkite). Tuomet geras uogas perdėkite į stiklinį ar kitą sandarų indą, išklotą popieriniu rankšluosčiu ir laikykite šaldytuve, vaisiams ir daržovėms skirtame stalčiuje. Vėsioje temperatūroje šviežios uogos išsilaikys ilgiau. Dar vienas triukas – nenuskabykite trešnių kotelių bei plaukite jas tik prieš pat vartojimą, tokį kiekį, kokį planuojate suvalgyti“, – patarimais dalijasi R. Genienė ir priduria, kad sunokusias ir tvirtos tekstūros trešnes dar galima ir užšaldyti.

„Rimi“ kulinarijos ekspertai namuose kviečia išbandyti naujus patiekalus ir dalijasi gaivių bei traškių salotų, pagardintų šviežiomis trešnėmis, receptu.

Traškios salotos su trešnėmis

Salotoms reikės:

250 g romaninių salotų

2 saujų migdolų

50 g trešnių

1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus

Druskos ir pipirų pagal skonį 

Gaminimas:

  1. Nuplaukite ir griežinėliais supjaustykite romanines salotas.
  2. Susmulkinkite migdolus.
  3. Sausoje įkaitintoje keptuvėje paskrudinkite migdolus ir atidėkite juos į šalį papuošimui.
  4. Dubenyje sumaišykite romanines salotas.
  5. Sumaišykite alyvuogių aliejų su žiupsneliu pipirų. Tada pašlakstykite gautu padažu salotas. Jei reikia – pagardinkite druska.
  6. Ant salotų viršaus užbarstykite smulkintų kepintų migdolų ir šviežių trešnių.

Skanaus!

Kitas įrašas

Sprendimas yra blogas

Panašūs straipsniai

Penktadienio „Anykštoje” 2025-07-04

2025-07-03
3

...

Jono STRAZDAUSKO nuotr.

Baigėsi žemės ūkio naudmenų deklaravimas: pirmieji rezultatai

2025-07-03
0

Pasibaigus kasmetinio žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų deklaravimo laikotarpiui, kuris šiemet truko nuo balandžio 14 d. iki birželio 23...

Šalia Puntuko – mįslingas radinys

2025-07-03
5

Lajų tako feisbuko paskyroje skelbiama apie pastebėtą keistą radinį šalia Puntuko.

„Šiandien ryte, atvykus į darbo vietą, radome tokius keistus lankytojus...

Anykščiuose bus vykdoma vandens terminė dezinfekcija

2025-07-03
2

UAB "Anykščių šiluma" praneša, kad liepos 4 dieną, penktadienį, nuo 11 iki 14 valandos Anykščiuose, Žiburio, Statybininkų, Liudiškių ir Ramybės...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Penktadienio „Anykštoje” 2025-07-04
Baigėsi žemės ūkio naudmenų deklaravimas: pirmieji rezultatai
Šalia Puntuko – mįslingas radinys
Anykščiuose bus vykdoma vandens terminė dezinfekcija
Kurortai panašūs, bet merų gebėjimai – skirtingi
Anykščiai ruošiasi žiemai

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 27 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Petrui Gražuliui prokuratūra dėl LGBTIQ+ bendruomenės niekinimo siūlo skirti 10 tūkst. eurų baudą
Daugiausia GPM gyventojai skyrė „Mėlyna ir geltona“, Rimanto Kaukėno grupei ir „Mamų unijai“
Partijos gaus daugiau lėšų iš gyventojų, didžiausios sumos teks TS-LKD, „laisviečiams“ ir liberalams
Vyriausybė – už didesnes subsidijas jaunoms šeimoms įsigyjant pirmąjį būstą
Ministerija ieškos galimybių prioritetine tvarka onkologiniams ligoniams teikti pavėžėjimo paslaugas
KAM planuoja pastatyti keturias tipines kuopavietes savanorių pajėgoms

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In