• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Pirmadienis, 7 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Grilio ekspertas V. Blauzdavičius: iškepti tobulą šašlyką paprasta

Pranešimas spaudai
2021-08-01
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Vasarai persiritus į antrą pusę, šašlykai vis dar išlieka vienu populiariausių grilio patiekalų. Juos kepti tikrai nesunku, tačiau svarbu išvengti klaidų, kurios sugadina net ir geriausiai paruoštą mėsą. Grilio ekspertas Vylius Blauzdavičius dalijasi paprastais patarimais, kaip tobulai ir paprastai iškepti šašlyką, o taip pat pasakoja, kodėl nereikėtų bijoti rinktis jau marinuotos mėsos ir siūlo du šašlykų receptus tiems, kurie turi laiko įsitraukti į jų ruošimo procesą nuo pat pradžios.

 Pasak V. Blauzdavičiaus, skanų šašlyką galima iškepti bet kur – tereikia tinkamų įrankių ir žinių, kaip tai padaryti. Anot jo, geriausias metodas yra mėsos kepimas ant netiesioginės kaitros

„Apskritai, kalbant apie laužo ir grilio skirtumus, abu „prietaisai“ tinka šašlyko kepimui, viskas priklauso nuo kepimo būdo. Aš rekomenduočiau kepti ant netiesioginės kaitros, ilgesnį laiko tarpą. Tokiu būdu šašlykai išliks sultingesni, taps minkštesni. Jei kepsite ant laužo ar šašlykinės, sustumkite išdegusias žarijas į šonus, o suverstus šašlykus dėkite centre, kur apačioje nėra žarijų. Tokiu būdu užtikrinsite netiesioginė kaitrą. Jei kepsite grilyje – tereikia jį įkūrenti iki 140 laipsnių temperatūros“, – sako šefas.

Kepant šašlykus – dėmesys į esminius momentus

Grilio ekspertas pažymi, kad kepant šašlykus netiesioginėje kaitroje, užtruksite maždaug 40 minučių, tačiau laikas priklausys nuo gabalėlių dydžio. V. Blauzdavičiaus teigimu, norint iškepti tobulus šašlykus, pravartu įsigyti momentinį termometrą.

„Nors kepimo laikui artėjant prie pabaigos visada galite prapjauti šašlyką ir pasižiūrėti, ar jo mėsa nėra raudona, įsigiję momentinį termometrą sutaupysite laiko ir pastangų. Kepdami iki reikiamos vidinės šašlyko temperatūros (apie 70 °C), šimtu procentu išvengsite tiek žalios, neiškepusios mėsos, tiek nereiks sunkiai vargti norint sukramtyti išsausėjusį šašlyką“, – patarimu dalijasi pašnekovas.

Anot jo, norint iškepti skanų šašlyką ant grilio, reikia kelių paprastų elementų: „Pirmiausia įsitikinkite, kad jūsų malkos ar anglys – kokybiškos. Juk sunkiai įsikuriantys grilis ar laužas – vienas labiausiai erzinančių dalykų, o kai kepimo priemonės nesudega, pasiekti tiesioginę kaitrą tampa itin sudėtinga. Galiausiai, rinkitės tik kokybišką mėsą ir gerą marinatą. Mano nuomone, geriausias pasirinkimas sultingam ir minkštam šašlykui – kiaulienos sprandinė“.

Skanius šašlykus iškepti galima ir skubant

Jei skanaus šašlyko norisi greitai, tačiau neturite daugybės laiko, nebijokite rinktis jau marinuotų produktų, pavyzdžiui, „Lidl“ parduotuvėse randamus „Grill&Fun“ šašlykų.

„Bandant sukurti gerą marinatą, reikia nuolat bandyti ir be perstojo domėtis. Tai gali atimti ne tik brangias minutes, bet ir nemažą kiekį jėgų. Todėl nenuvertinkite marinuotų produktų – į jų ruošimą buvo įdėta itin daug darbo, kad jų skonis atitiktų išrankių lietuvių poreikius. Tuo pat metu būtina suprasti, kad mėsos marinavimas yra tik dalis gamybos proceso, o kepant paruoštus gaminius taip pat galima eksperimentuoti – rinktis skirtingus garnyrus, kepimo būdus, suteikti papildomų skonių“, – teigia BBQ meistras.

Anot jo, specialiai ruošti tokių gaminių prieš kepimą nereikia, tačiau mėsą yra būtina bent valanda prieš kepimą palaikyti kambario temperatūroje: „Jeigu šašlykus kepsite išėmę tiesiai iš šaldytuvo, tuomet jų išorė gali būti apskrudusi, o vidus – žalias, taip pat mėsa praras daug sulčių ir išsausės. Sušilusi mėsa bus paruošta tolygiai. Be to, jei ant gaminio yra likę nemažai marinato, perteklių reikėtų nuvalyti, kad jis nepridegtų prie pačios mėsos.“

Tiems, kurie nori mėsos gaminimo procesą patirti nuo pradžios iki pabaigos, V. Blauzdavičius siūlo išbandyti du skirtingus marinatus, patiksiančiais ir didžiausiems grilio virtuozams.

Tobulai minkšti šašlykai

Porcijų skaičius: 6

Marinatui reikės: 1 kg kiaulienos sprandinės, 1 kg svogūnų, druskos ir pipirų pagal skonį.

Patiekiant reikės: 300 g rausvųjų svogūnų, 1 granato, 50 ml granatų padažo, tortilijų (ar lavašo) pagal poreikį, ryšulėlio petražolių.

Paruošimo būdas: nulupkite kilogramą svogūnų ir supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais, suberkite į didelį dubenį. Rankomis kuo stipriau trinkite svogūnus, kol pradės išsiskirti sultys. Į dubenį sudėkite pjaustytą kiaulienos sprandinę, pipirus, druską. Įtrinkite mėsą. Jei yra galimybė, palikite kambario temperatūroje pastovėti bent porą valandų, kad pasimarinuotų (taip mėsa bus minkštesnė). Jei gaminate iš vakaro, dėkite į šaldytuvą ir laikykite per naktį. Prieš kepdami šašlykus, nuo kiaulienos gabalėlių nuimkite kiek įmanoma daugiau prilipusių svogūnų (kad kepant neskrustų). Gabalėlius sumaukite ant iešmų ir kepti ant netiesioginės kaitros, nuolat vartant, kol gražiai apskrus ir bus iškepę.

Kol šašlykai kepa, pasiruoškite rausvuosius svogūnus: juos nulupkite, supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais, užpilkite granatų padažu ir gerai išmaišykite. Tortilijas pakaitinkite ant ugnies po minutę iš abiejų pusių, kol apskrus. Į lėkštę dėkite tortiliją, ant jos – marinuotų svogūnų bei šašlykų gabalėlius. Apibarstykite granatų sėklomis bei smulkintomis petražolėmis. Skanaus!

Sprandinės šašlykas su sultinio ir čili marinatu

Porcijų skaičius: 8

Jums reikės: 2 kg kiaulienos sprandinės, 200 mililitrų sultinio (naudojau naminį jautienos kaulų sultinį), 2 šaukštų aitriųjų paprikų padažo, 1 šaukšto saldžiosios paprikos miltelių, 2 šaukštelių džiovinto raudonėlio, 1 šaukštelio kumino, 4 skiltelių česnako, 1 šlakelio aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimo būdas: kiaulienos sprandinę supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Dubenyje sumaišykite sultinį, čili padažą, smulkiai sukapotą (arba išspaustą) česnaką, paprikos miltelius, raudonėlį, kumino sėklas ir šlakelį aliejaus. Pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų. Mėsą dėkite į dubenį su marinatu ir labai gerai išminkykite rankomis, kad marinatas įsigertų kuo giliau. Palaikykite šaldytuve mažiausiai dvi valandas, o dar geriau – per naktį. Sprandinės gabalėlius sumaukite ant iešmų ir kepkite ant grilio vis pavartydami, kol šašlykai bus gražiai apskrudę iš visų pusių. Patiekiant galima apibarstyti smulkinta kalendra. Skanaus!

Komentarai 1

  1. Infy says:
    2 metai ago

    100483 134194I like the way you conduct your posts. Have a good Thursday! 843088

Kitas įrašas
Kasmet anykštėnės Angelės Balčiūnienės darželyje žydi vis kitos jukos.

Džiugina jukų žiedai

Panašūs straipsniai

Maudytis rajono vandens telkiniuose saugu

2025-07-07
0

Liepos 3 dieną atlikti vandens kokybės tyrimai Anykščių mieste ir rajone esančiuose paplūdimiuose parodė, kad vanduo saugus maudytis.

Tirti šie paplūdimiai:...

Anykščių TVIC vis dar reklamuoja „Kadagynės” cepelinus…

2025-07-07
1

Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras reklamuoja viešojo maitinimo įstaigas, kurios mieste jau seniai nebeveikia ar netiekia maisto.

Įstaigos tinklapyje vis...

Troškūnų gimnazija ieško sekretoriaus

2025-07-07
1

Troškūnų Kazio Inčiūros gimnazijoje trūksta sekretoriaus - skelbiamas konkursą šioms pareigoms eiti.

Skelbiama, kad darbo krūvis – 1 pareigybė (40 val.),...

Anykščių rajono savivaldybės ligoninė į aukštesnio lygio ligonines neskuba išvežti ir širdininkų.

Ligonių pervežimu rūpinasi… redaktorė

2025-07-07
27

Praėjusį penktadienį, birželio 27-ąją, į „Anykštos“ redakciją kreipėsi klinikinę mirtį patyrusio, Anykščių rajono savivaldybės ligoninės reanimacijoje gulinčio, Aleksandro Zelevo artimieji....

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Maudytis rajono vandens telkiniuose saugu
Anykščių TVIC vis dar reklamuoja „Kadagynės” cepelinus…
Troškūnų gimnazija ieško sekretoriaus
Ligonių pervežimu rūpinasi… redaktorė
„Tautišką giesmę” giedojo visame rajone
Anykščių rajono savivaldybės vadovų darbotvarkės: darbą derins su trumpomis atostogomis

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Pradinį įnašą pirmojo būsto pirkėjams LB siūlo mažinti nuo 15 iki 10 proc.
Panevėžyje – nauja pramoga: nuo šiol Nevėžio upe galima plaukioti pramoginiu laivu
Peržiūrint reikalavimus akušerijos, chirurgijos, vaikų ligų skyriams, ekspertai lanko ligonines
Seimas: savivaldybės galės imti daugiau rinkliavų
Lietuvoje švenčiama Valstybės diena, tradiciškai visoje šalyje skambės „Tautiška giesmė“
Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In