• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 5 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Kiaušinio trynius sunaudojote, o baltymai atliko? Išbandykite tris receptus

Pranešimas spaudai
2022-07-17
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Kiaušiniai liaupsių susilaukia ne tik iš skanų maistą mėgstančių gurmanų, bet ir mitybos klausimais besirūpinančių dietologų. Teigiama, jog tai – maistine verte itin turtingas produktas, kurį lengva įkomponuoti į įvairius patiekalus: nuo puraus omleto iki kvapnių kepinių. Gamybos ir vertinimo procese daugiau pagyrų paprastai susilaukia kiaušinio trynys, tačiau, ekspertų teigimu, pamiršti baltymo taip pat nevalia – iš likusių baltymų galima pagaminti įvairių patiekalų. „Maximos“ maisto ekspertai pasidalijo trimis paprastais receptais.

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, kiaušiniai yra vienas dažniausiai pirkėjų krepšeliuose sutinkamų produktų. Tradiciškai jų pardavimai šokteli Velykų periodu, tačiau ir įprastu laiku šis produktas yra vienas lyderiaujančių.

„Matome tendenciją, jog vis daugiau žmonių perka tvaresnius kiaušinius – padėtus vištų, gyvenančių ant kraiko ar laisvai laikomų vištų. Vien šiais metais laisvai laikomų vištų kiaušinių pardavimų paaugo net 70 proc., ekologiškų kiaušinių pardavimai taip pat padidėjo. Vis dėlto, tikriausiai nieko nenustebinsiu, kad didžiausią dalį įsigyjamų kiaušinių sudaro mažiausiai kainuojantys“, – konstatuoja E. Dapkienė.

Ji taip pat primena, kad pernai„Maxima“ savo „Meistro kokybės“ kulinarijos ir konditerijos produkcijoje atsisakė narvuose laikomų vištų kiaušinių. Tai – nuoseklus žingsnis, siekiant iš viso atsisakyti narvuose auginamų vištų kiaušinių iki 2025 metų.

Platus pritaikymas gamyboje

Tuo metu Brigita Baratinskaitė, „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė, atkreipia dėmesį, kad viename vidutinio dydžio kiaušinyje yra 6,5 g baltymų ir 6,4 g riebalų, o didžioji šių medžiagų dalis slypi trynyje. Nepaisant to, kiaušinio baltymo biologinė vertė taip pat didžiulė, nes jame galima rasti gausybę aminorūgščių.

„Kiaušiniai – labai universalus, maistingas ir sveikatai palankus produktas, pagal maistinę vertę neretai prilyginamas mėsai, žuviai ar ankštinėms daržovėms. Norint mėgautis visaverte kiaušinio nauda, tikrai nebūtina atskirti trynio nuo baltymo – priešingai, rekomenduojama valgyti jį visą. Tiesa, kiaušinius būtina gerai apdoroti: t.y. išvirti, iškepti ar kitaip paruošti. Na, o jei jau nutiko taip, kad gaminant įmantresnius patiekalus liko kiaušinių baltymų, neišmeskite jų, o panaudokite išradingai: išsikepkite purų baltymų omletą, pasigaminkite naminių saldainių „Marshmallow“ arba visame pasaulyje populiarų „Pavlova“ desertą. Tai – tik dalis sprendimų, nes kiaušinių baltymų panaudojimas išties platus“, – pataria B. Baratinskaitė.

Pasak jos, parduotuvės vis dažniau pirkėjams siūlo ir jau atskirtus bei patogiai supakuotus kiaušinių baltymus, kurie itin pasitarnauja gaminant konditerijos gaminius, kepant omletus, kiaušinienes ir kitus patiekalus. B. Baratinskaitė primena, kad tokiame baltymų šaltinyje nėra jokių riebalų, todėl šią kiaušinių alternatyvą renkasi tie, kurie dėl sveikatos ar dietos ribojimų vengia riebalų ir cholesterolio.

„Baltymai yra nepakeičiamas ingredientas mūsų gamyboje. Iš populiariausių gaminių, kuriems pagaminti reikia būtent baltymų – „Kuršėnų“ varškės vyniotinis, tortas su maskarponės sūriu, griliažinis plokštainis ir plokštainis su vyšnių įdaru“, – vardija „Maximos“ maisto ekspertė.

Norintiems paskanauti patiekalų iš kiaušinių baltymų ar sukantiems galvą, kur juos panaudoti, ji rekomenduoja išbandyti abejingų nepaliekančius receptus.

Vasariška „Pavlova“ pyragaičiai su saldžiarūgštėmis braškėmis

Reikės: 4 kiaušinių baltymų, 250 g cukraus, 2 stiklinių ketvirčiais supjaustytų braškių, 2 šaukštų balzaminio acto, 2 šaukštų citrinos sulčių, 250 ml riebios grietinėlės, 2-3 vanilės esencijos lašų, mėtų lapelių.

Gaminame: kiaušinio baltymus ir 200 g cukraus išplakite iki standžios, savo formą išlaikančios masės, kol joje visiškai nebebus jaučiami cukraus kristalai. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos iš gautų baltymų putų formuokite šešis šulinėlio formos pyragaičius. Kraštai turi būti aukštesni už vidurį, tam, kad galėtumėte jį pripildyti. Suformuotus pyragaičius pašaukite į įkaitintą iki 120 laipsnių orkaitę ir kepkite 1 val. Baigus kepti, praverkite orkaitės dureles ir palikite kepinius atvėsti.

Kol pyragaičiai vėsta, pasigaminkite užpildą. Supjaustytas braškes, likusį cukrų, balzaminį actą ir citrinos sultis sumaišykite puode. Kaitinkite ant ugnies ir pavirkite apie 10 min. Nukėlus nuo ugnies, leiskite įdarui atvėsti. Tuo metu išplakite iki standumo grietinėlę, įlašindami į plakinį vanilės esencijos. Viskam pravėsus, į kiekvieną morengą dėkite kupiną šaukštą plaktos grietinėlės, suformuokite joje nedidele duobutę. Tuomet įdėkite šaukštelį braškių su balzaminiu actu, supjaustytą šviežią braškę, o ant viršaus – mėtos lapelių. Skanaus!

Proteininiai avižų blyneliai

Reikės: 6-7 kiaušinių baltymų, 100 g avižinių dribsnių, 150 g varškės, 1 šaukštelio cukraus, gabalėlio sviesto kepimui.

Gaminame: Visus ingredientus – kiaušinių baltymus, avižinius dribsnius, varškę, cukrų – sudėkite į virtuvinį kombainą ir patrinkite keliolika sekundžių. Masė turi būti vientisa, maždaug grietinės tirštumo. Sviestą įkaitinkite keptuvėje ir formuokite nedidelius blynelius. Apkepkite iš abiejų pusių, kol blynai švelniai paruduos ir apskrus. Patiekti galima su jogurtu, grietine, mėgstama uogiene ar trintomis uogomis. Gero apetito!

Baltymų omletas su feta

Reikės: 4 kiaušinio baltymų, 20-30 g fetos sūrio, saujos smulkintų svogūnų laiškų, saujos špinatų, druskos, pipirų, aliejaus kepimui.

Gaminame: Kiaušinių baltymus, įbėrę šiek tiek druskos ir pipirų, suplakite iki standžios masės. Į ją dėkite smulkintus svogūnų laiškus, špinatus ir sutarkuotą sūrį. Baltymų masę su priedais pilkite į aliejumi įkaitintą keptuvę ir pakepinkite po kelias minutes iš abiejų pusių. Patiekti galima su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!

Komentarai 1

  1. buy psilocybin microdose united states​ says:
    2 metai ago

    716624 744757Hi there! Nice stuff, please do tell me when you finally post something like this! 72008

Kitas įrašas

Vasarą populiarėja šaltos kavos gėrimai: sutaupykite gamindami juos namuose (receptas)

Panašūs straipsniai

Nacionaliniai švenčių ypatumai (Rievės. 2025-06-27)

2025-07-05
0

Ar jau mokame švęsti šventes? Ar ilgieji savaitgaliai, papildomi laisvadieniai leidžia atsipūsti ir iš tiesų paminėti šventę, ar tai –...

Vaido Puodžiuko valdoma UAB „LTF Group“ Anykščiuose ieško naujų darbuotojų.
 Nuotrauka iš Vaido Puodžiuko archyvo.

Anykštėnai stato Australiją

2025-07-05
0

Vaido Puodžiuko valdoma, viena stipriausių medienos apdirbimo įmonių regione UAB „LTF Group“ Anykščiuose didina gamybos apimtis bei atidaro mažmeninę medienos...

Artūras Juodeikis,„Lietuvos draudimo“ žalų departamento direktorius.

Vasaros iššūkiai keliautojams: kuriose šalyse lietuvių atostogos nuostolingiausios?

2025-07-05
0

Vasaros sezonas kasmet žymi aktyvų kelionių laikotarpį, tačiau poilsis užsienyje ne visuomet apsieina be netikėtumų. Kasmet keliautojai iš Lietuvos patiria...

„Trakinių partizanų“ renginyje dalyvavo ir Nefų šeima: pirmasis rajono vadovas prof. dr. Saulius Nefas ir mokytoja ekspertė Dangira Nefienė, kuri sakė nepraleidusi nė vieno Trakiniuose vykusio renginio.

Trakiniuose pašventintas kryžius žuvusiems partizanams atminti

2025-07-05
7

Birželio 28 dieną, šeštadienį, po penkerių metų pertraukos, Trakinių kaime vėl vyko renginys, skirtas 1945 metų vasarą trisdešimt trims žuvusiems...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Nacionaliniai švenčių ypatumai (Rievės. 2025-06-27)
Anykštėnai stato Australiją
Vasaros iššūkiai keliautojams: kuriose šalyse lietuvių atostogos nuostolingiausios?
Trakiniuose pašventintas kryžius žuvusiems partizanams atminti
Valdžia toliau ieškojo būdų, kaip mažinti viešumą
Tarp paklausiausių profesijų rajone – valytojas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą
Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų
Gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, pasitikėjimą susigrąžino kariuomenė
Petrui Gražuliui prokuratūra dėl LGBTIQ+ bendruomenės niekinimo siūlo skirti 10 tūkst. eurų baudą

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In