• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 18 rugsėjo, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Atvėsus orams išbandykite sočią japonišką sriubą – rameną

Pranešimas spaudai
2021-10-17
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Atvėsus orams norisi šilto ir sotaus maisto, tad sriuba – vienas geriausių pasirinkimų pietums. Nors sriubų įvairovė milžiniška, bene labiausiai išsiskiria kvapnios Azijos šalių virtuvės sriubos. Ingredientų gausa, netikėti deriniai ir nesudėtingas paruošimas  išpopuliarino šio regiono patiekalus, o ypač – viena iš sočiausių sriubų – japonišką rameną. Ši sriuba gaminama iš makaronų, kiaušinių, daržovių ir mėsos, bet svarbiausias šio patiekalo ingredientas – kokybiškas jautienos sultinys. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sriuba – ne tik šildantis, bet ir virškinimo sistemą puikiai paruošiantis patiekalas, kuriuo galima paįvairinti mitybos racioną. Visgi, gaminant sriubą svarbiausia pasirinkti tinkamus ingredientus, nes jie nulems ne tik patiekalo skonį, bet ir naudą mūsų sveikatai.

Lietuvių virtuvėje sriubos – nuo seno mėgstamas patiekalas, kurį valgome tiek skystu, tiek trintu pavidalu. Nors tradicinių šio patiekalo receptūrų gausu, skonio paįvairinimui bei receptorių sužadinimui verta išbandyti ir kitų šalių sriubų receptus. Atšalus orams puikiai tiks japoniška ramenų sriuba, kuri yra ne tik šildančios, bet ir sočios sriubos pasirinkimas.

Gydytoja dietologė E. Gavelienė sako, kad sriuba yra puikus patiekalas, galintis paįvairinti kasdienės mitybos racioną: „Šaltuoju metų laiku sriuba išties sušildo žmogaus organizmą ir gali būti puikus startinis patiekalas pietų ar vakarienės kontekste, paruošiantis virškinimo sistemą vėliau valgomiems patiekalams, kuriuos įprastai organizmas virškina lėčiau. Kitaip tariant – sriuba padeda suaktyvinti organų, gaminančių virškinimo sultis, veiklą, todėl ją galima įtraukti į mitybos racioną.“

Visgi, gydytoja dietologė pabrėžia, kad liaudyje sriubų nauda dažnai pervertinama. „Nereikėtų manyti, kad sriuba yra gydantis patiekalas. Dažnai tenka susidurti su situacija, kad sriubas, ypatingai sultinius, žmonės neša sergantiems artimiesiems ir tikisi, kad jas valgydami sergantieji greičiau pasveiks. Žinoma, su meile namuose pagamintas patiekalas visada bus naudingas, tačiau sriubą reikėtų vertinti ne kaip gydantį produktą, bet kaip puikų patiekalą, kuris leidžia pasireikšti kulinarinėms žinioms, drąsiai eksperimentuoti ir atrasti nuostabiausius skonius bei kvapus“, – sako E. Gavelienė.

Anot gydytojos dietologės, labai svarbu tai, iš ko sriuba yra pagaminta: „Sriuba gali būti tiek itin maistingas patiekalas, kai kuriais atvejais savo verte prilygstantis ir antrajam patiekalui, tiek menkavertis nuoviras, jei ją gaminsime iš mažai maistingų ingredientų. Todėl sriubos maistinė nauda visada priklauso nuo to, kokius produktus į ją dedame. Kita vertus, sriubos yra puikus patiekalas, leidžiantis į mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių. Pavyzdžiui, trinta daržovių sriuba puikiai tinka vaikams, kurie ne visada mėgsta daržoves ar valgo jų nepakankamai“, – įsitikinusi specialistė.

Ji priduria, kad ruošiant sriubą, kaip ir visus patiekalus, galioja tam tikros taisyklės. Pavyzdžiui, svarbus į puodą dedamų ingredientų eiliškumas: „Verdant daržovių sriubą, jas į verdantį vandenį suberti reikėtų ne visas iš karto, bet palaipsniui – pradedant nuo ilgiau verdančių ir baigiant greičiau suminkštėjančiomis daržovėmis. Geriau, kai daržovės sriuboje būna ne iki galo suvirusios – tokios ne tik skanesnės, bet ir išsaugo daugiau maistinių medžiagų. Be to, sriuboje svarbu nepadauginti druskos“, – primena gydytoja dietologė. 

Kalbėdama apie Japonijoje ir visame pasaulyje pamėgtą ramenų sriubą, dietologė pripažįsta, jog tai – išties maistingas patiekalas. Ramenų sriuba dažniausiai gaminama iš makaronų, daržovių, grybų, kiaušinių ir mėsos, bet svarbiausias jos ingredientas ir pagrindas – kokybiškas jautienos sultinys.

„Kaip žinia, jautiena turtinga geležimi, B grupės vitaminais, eile mikroelementų, tarp kurių – žmogui svarbus cinkas ir, be abejo, visaverčiai baltymai. Iš jautienos pagamintas sultinys bus puikus pagrindas gardžiai, šildančiai sriubai. Nors išvirti gerą sultinį užtrunka, tačiau rezultatai gali tikrai maloniai pradžiuginti mūsų skonio receptorius“, – sako gydytoja dietologė E. Gavelienė.

 „Rimi“ kviečia išbandyti sotų ir aromatingą Tekančios Saulės šalies receptą – ramenų sriubą.

Japoniška ramenų sriuba su jautiena

vidutinis | 4 asm. | 25 min.

Patiekalui reikės:

3 šaukštų augalinio aliejaus

2 skiltelių česnako

2 cm imbiero šaknies

2 l jautienos sultinio

2 šaukštų sojų padažo

2 šaukštų ryžių acto

Kininių bastučių (Pak choy) salotų

100 g šviežių valgomųjų dantenių (Shiitake)

2 pak. po 300 g „Udon“ makaronų

400 g jautienos

2 kiaušinių

2 stiebelių svogūnų laiškų

1–2 šaukštų sezamų sėklų

1⁄2 jūrų dumblių lakšto

Gaminimo eiga:

  1. Kininių bastučių salotą perpjaukite per pusę ir apvirkite pasūdytame vandenyje apie 1–2 minutes.
  2. Sezamų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol gražiai apskrus.
  3. Valgomuosius dantenius nuplaukite ir supjaustykite juostelėmis.
  4. Kiaušinius išvirkite minkštai.
  5. Makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  6. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite puodą su 2 šaukštais augalinio aliejaus. Suberkite susmulkintą česnaką ir tarkuotą imbiero šaknį. Viską maišydami pakepkite apie 2 minutes. Supilkite jautienos sultinį, sojų padažą, ryžių actą. Užvirkite. Suberkite supjaustytus valgomuosius dantenius į sultinį, pavirkite 2 minutes.
  7. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę su 1 šaukštu aliejaus. Įdėkite jautienos kepsnį ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes. Iškeptą kepsnį supjaustykite plonomis juostelėmis.
  8. Į dubenėlius dėkite makaronų, kininio bastučio, jautienos juosteles, įpilkite paruošto sultinio, įdėkite kiaušinio puseles, įberkite sezamų sėklų, smulkintų svogūnų laiškų ir susmulkinto jūrų dumblių lakšto. 
Tags: maistassriuba

Komentarai 1

  1. Visu pirma labai aštri ,o antra says:
    4 metai ago

    Kodel kišat mums ,lietuviams tuos svetimus patiekalus ? Japonams siūlot cepus ar šaltibarščius ? Tiesiog pigi reklama .Kas norės susiras ,mama googale .

Kitas įrašas

"Anykštos" prenumeratos akcija 2026 metams

Politikai neturėtų likti abejingi

Panašūs straipsniai

Prie Antano Baranausko pagrindinės mokyklos pastato, aptvare bus įkurdinti gyvūlėliai.

Antano Baranausko mokykla apdovanota Žaliąja vėliava

2025-09-17
1

Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla, dalyvaujanti Gamtosauginių mokyklų programoje, už pasiekimus aplinkosaugos srityje apdovanota Žaliąja vėliava ir Aplinkosauginio švietimo fondo...

Anykščiuose surengtas tarptautinis forumas apie socialinį verslumą

2025-09-17
1

Rugsėjo 16–18 dienomis Anykščiuose vyksta tarptautinis Pasaulio banko organizuojamas forumas, skirtas socialinio verslumo temai.

Kaip praneša Anykščių rajono savivaldybė, renginyje dalyvaujantys...

„Valhalla baro” direktorius tapo Lietuvos someljė čempionato vicečempionu

2025-09-17
1

Rugsėjo 15 dieną Lietuvos someljė čempionatą 2025  „Codornu Zero Grand Prix“ laimėjo Ignatij Semionov iš restorano „Saint Malo“. Jau kelinti...

Jolantos Mačiulienės nuotr.

Tarp geriausių pasaulio grožio meistrų – ir anykštėnė

2025-09-17
11

Paryžiuje vyko OMC Pasaulio čempionas, kuriame Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos (KIGSA) komanda pelnė ne vieną apdovanojimą.

Tarp jų - ir...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Antano Baranausko mokykla apdovanota Žaliąja vėliava
Anykščiuose surengtas tarptautinis forumas apie socialinį verslumą
„Valhalla baro” direktorius tapo Lietuvos someljė čempionato vicečempionu
Tarp geriausių pasaulio grožio meistrų – ir anykštėnė
Tomas Tomilinas: „Nutraukime žiaurų elgesį su gyvūnais“
Pradėjo dirbti trečioji mero patarėja

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Rugsėjo 16 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 15 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 14 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 12 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 11 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Saulius Skvernelis: yra įvairių paramos variantų, kaip išgelbėti valstybę nuo šito chaoso
Įsigyti vaistą nuo COVID-19 ligos bus galima bet kurioje vaistinėje
Aplinkos ministerija: grąžinama teisė medžioti kariniuose poligonuose
Apklausa: apie pusė Lietuvos gyventojų teigiamai vertina tai, kad premjere tapo Inga Ruginienė
Molėtų plente susidūrė trys automobiliai, du žmonės žuvo
Tyrimas: SAM intervencijos blogins pacientams paslaugų kokybę, medikams – prastesnės darbo salygos

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kokia Jūsų nuomonė apie visuomeninį Anykščių rajono transportą?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Romai- 300×600

Romai- 300×600

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

baseinas bangenis

baseinas bangenis

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In