• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Trečiadienis, 16 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Atvėsus orams išbandykite sočią japonišką sriubą – rameną

Pranešimas spaudai
2021-10-17
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Atvėsus orams norisi šilto ir sotaus maisto, tad sriuba – vienas geriausių pasirinkimų pietums. Nors sriubų įvairovė milžiniška, bene labiausiai išsiskiria kvapnios Azijos šalių virtuvės sriubos. Ingredientų gausa, netikėti deriniai ir nesudėtingas paruošimas  išpopuliarino šio regiono patiekalus, o ypač – viena iš sočiausių sriubų – japonišką rameną. Ši sriuba gaminama iš makaronų, kiaušinių, daržovių ir mėsos, bet svarbiausias šio patiekalo ingredientas – kokybiškas jautienos sultinys. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sriuba – ne tik šildantis, bet ir virškinimo sistemą puikiai paruošiantis patiekalas, kuriuo galima paįvairinti mitybos racioną. Visgi, gaminant sriubą svarbiausia pasirinkti tinkamus ingredientus, nes jie nulems ne tik patiekalo skonį, bet ir naudą mūsų sveikatai.

Lietuvių virtuvėje sriubos – nuo seno mėgstamas patiekalas, kurį valgome tiek skystu, tiek trintu pavidalu. Nors tradicinių šio patiekalo receptūrų gausu, skonio paįvairinimui bei receptorių sužadinimui verta išbandyti ir kitų šalių sriubų receptus. Atšalus orams puikiai tiks japoniška ramenų sriuba, kuri yra ne tik šildančios, bet ir sočios sriubos pasirinkimas.

Gydytoja dietologė E. Gavelienė sako, kad sriuba yra puikus patiekalas, galintis paįvairinti kasdienės mitybos racioną: „Šaltuoju metų laiku sriuba išties sušildo žmogaus organizmą ir gali būti puikus startinis patiekalas pietų ar vakarienės kontekste, paruošiantis virškinimo sistemą vėliau valgomiems patiekalams, kuriuos įprastai organizmas virškina lėčiau. Kitaip tariant – sriuba padeda suaktyvinti organų, gaminančių virškinimo sultis, veiklą, todėl ją galima įtraukti į mitybos racioną.“

Visgi, gydytoja dietologė pabrėžia, kad liaudyje sriubų nauda dažnai pervertinama. „Nereikėtų manyti, kad sriuba yra gydantis patiekalas. Dažnai tenka susidurti su situacija, kad sriubas, ypatingai sultinius, žmonės neša sergantiems artimiesiems ir tikisi, kad jas valgydami sergantieji greičiau pasveiks. Žinoma, su meile namuose pagamintas patiekalas visada bus naudingas, tačiau sriubą reikėtų vertinti ne kaip gydantį produktą, bet kaip puikų patiekalą, kuris leidžia pasireikšti kulinarinėms žinioms, drąsiai eksperimentuoti ir atrasti nuostabiausius skonius bei kvapus“, – sako E. Gavelienė.

Anot gydytojos dietologės, labai svarbu tai, iš ko sriuba yra pagaminta: „Sriuba gali būti tiek itin maistingas patiekalas, kai kuriais atvejais savo verte prilygstantis ir antrajam patiekalui, tiek menkavertis nuoviras, jei ją gaminsime iš mažai maistingų ingredientų. Todėl sriubos maistinė nauda visada priklauso nuo to, kokius produktus į ją dedame. Kita vertus, sriubos yra puikus patiekalas, leidžiantis į mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių. Pavyzdžiui, trinta daržovių sriuba puikiai tinka vaikams, kurie ne visada mėgsta daržoves ar valgo jų nepakankamai“, – įsitikinusi specialistė.

Ji priduria, kad ruošiant sriubą, kaip ir visus patiekalus, galioja tam tikros taisyklės. Pavyzdžiui, svarbus į puodą dedamų ingredientų eiliškumas: „Verdant daržovių sriubą, jas į verdantį vandenį suberti reikėtų ne visas iš karto, bet palaipsniui – pradedant nuo ilgiau verdančių ir baigiant greičiau suminkštėjančiomis daržovėmis. Geriau, kai daržovės sriuboje būna ne iki galo suvirusios – tokios ne tik skanesnės, bet ir išsaugo daugiau maistinių medžiagų. Be to, sriuboje svarbu nepadauginti druskos“, – primena gydytoja dietologė. 

Kalbėdama apie Japonijoje ir visame pasaulyje pamėgtą ramenų sriubą, dietologė pripažįsta, jog tai – išties maistingas patiekalas. Ramenų sriuba dažniausiai gaminama iš makaronų, daržovių, grybų, kiaušinių ir mėsos, bet svarbiausias jos ingredientas ir pagrindas – kokybiškas jautienos sultinys.

„Kaip žinia, jautiena turtinga geležimi, B grupės vitaminais, eile mikroelementų, tarp kurių – žmogui svarbus cinkas ir, be abejo, visaverčiai baltymai. Iš jautienos pagamintas sultinys bus puikus pagrindas gardžiai, šildančiai sriubai. Nors išvirti gerą sultinį užtrunka, tačiau rezultatai gali tikrai maloniai pradžiuginti mūsų skonio receptorius“, – sako gydytoja dietologė E. Gavelienė.

 „Rimi“ kviečia išbandyti sotų ir aromatingą Tekančios Saulės šalies receptą – ramenų sriubą.

Japoniška ramenų sriuba su jautiena

vidutinis | 4 asm. | 25 min.

Patiekalui reikės:

3 šaukštų augalinio aliejaus

2 skiltelių česnako

2 cm imbiero šaknies

2 l jautienos sultinio

2 šaukštų sojų padažo

2 šaukštų ryžių acto

Kininių bastučių (Pak choy) salotų

100 g šviežių valgomųjų dantenių (Shiitake)

2 pak. po 300 g „Udon“ makaronų

400 g jautienos

2 kiaušinių

2 stiebelių svogūnų laiškų

1–2 šaukštų sezamų sėklų

1⁄2 jūrų dumblių lakšto

Gaminimo eiga:

  1. Kininių bastučių salotą perpjaukite per pusę ir apvirkite pasūdytame vandenyje apie 1–2 minutes.
  2. Sezamų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol gražiai apskrus.
  3. Valgomuosius dantenius nuplaukite ir supjaustykite juostelėmis.
  4. Kiaušinius išvirkite minkštai.
  5. Makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  6. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite puodą su 2 šaukštais augalinio aliejaus. Suberkite susmulkintą česnaką ir tarkuotą imbiero šaknį. Viską maišydami pakepkite apie 2 minutes. Supilkite jautienos sultinį, sojų padažą, ryžių actą. Užvirkite. Suberkite supjaustytus valgomuosius dantenius į sultinį, pavirkite 2 minutes.
  7. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę su 1 šaukštu aliejaus. Įdėkite jautienos kepsnį ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes. Iškeptą kepsnį supjaustykite plonomis juostelėmis.
  8. Į dubenėlius dėkite makaronų, kininio bastučio, jautienos juosteles, įpilkite paruošto sultinio, įdėkite kiaušinio puseles, įberkite sezamų sėklų, smulkintų svogūnų laiškų ir susmulkinto jūrų dumblių lakšto. 
Tags: maistassriuba

Komentarai 1

  1. Visu pirma labai aštri ,o antra says:
    4 metai ago

    Kodel kišat mums ,lietuviams tuos svetimus patiekalus ? Japonams siūlot cepus ar šaltibarščius ? Tiesiog pigi reklama .Kas norės susiras ,mama googale .

Kitas įrašas

Politikai neturėtų likti abejingi

Panašūs straipsniai

Kurkliai išrinkti 2026 metų mažąja Lietuvos kultūros sostine

2025-07-15
2

Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga, bendradarbiaudama su LR Kultūros ministerija, Lietuvos savivaldybių asociacija bei Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija, skelbia naujieną –...

BNS nuotrauka

Gyvybiškai svarbus genų terapijos vaistas jau pakeliui į gydymo įstaigą: mažasis pacientas netrukus sulauks inovatyvaus gydymo

2025-07-15
2

Brangiausias iki šiol Lietuvoje kompensuotas vaistas – spinaline raumenų atrofija sergančiam kūdikiui skirtas genų terapijos preparatas – jau netrukus pasieks...

Arūnas Dudėnas – tarp turtingesnių Seimo narių

2025-07-15
9

Deltuvos šiaurinėje apygardoje į Seimą išrinktas socialdemokratas Arūnas Dudėnas pagal sukauptą turtą, tarp Seimo narių užima 26-ąją vietą.

Jis deklaravo 359...

Stasio Vitkūno nuotr.

Skiemonys atšventė 525 metų jubiliejų

2025-07-15
3

Liepos 12 dieną Skemonys minėjo 525 metų jubiliejų.

Šventė prasidėjo šv. Mišiomis Skemonių bažnyčioje, vėliau vyko pokalbiai ir diskusijos „Skemonys: anksčiau...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Kurkliai išrinkti 2026 metų mažąja Lietuvos kultūros sostine
Gyvybiškai svarbus genų terapijos vaistas jau pakeliui į gydymo įstaigą: mažasis pacientas netrukus sulauks inovatyvaus gydymo
Arūnas Dudėnas – tarp turtingesnių Seimo narių
Skiemonys atšventė 525 metų jubiliejų
Iš darbo atleista Anykščių rajono mero patarėja
Debeikių seniūnijoje virto medžiai

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 14 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 12 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 11 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 10 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 9 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Premjeras: prie egzaminų nepridėjus taškų, visa abiturientų karta eitų į profesines mokyklas
Teismas pratęsė Vilhelmo Germano suėmimą dar mėnesiui
Turtingiausia tarp šalies vadovų – premjero šeima, išaugo prezidento turtas
Patarėjas: gyventojų perspėjimas, matant, jog įskridęs orlaivis nekelia pavojaus, būtų gąsdinimas
Andrius Kubilius ragina Lietuvą ir regiono šalis kurti dronų sieną, rūpintis masine jų gamyba
Kitąmet Japonijoje planuojama surengti parodą apie Lietuvos istoriją

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kiek automobilių turi Jūsų šeima?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In