• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 10 gegužės, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Blynų gidas: kaip kepti ir kokius ingredientus naudoti?

Pranešimas spaudai
2021-09-25
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Blynai gali būti valgomi pusryčiams, pietums ir vakarienei. Viskas priklauso nuo jų sudėtinių dalių ir paruošimo būdų. Kai kuriose šalyse jie taip mėgstami, kad net turi savo nacionalines dienas, pavyzdžiui, rugsėjo 26-oji JAV yra nacionalinė blynų diena. O ir Lietuvoje blynai yra svarbi maisto kultūros dalis. Jie valgytojų širdis pavergia savo receptų įvairove ir draugiškumu piniginei – tobulam rezultatui neretai užtenka tik miltų arba daržovių, kiaušinių, pieno bei norimų pagardų. Vis dėlto blynų pasaulis labai platus, todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai paruošė blynų gidą, kuris padės net ir namų virtuvėje atrasti naujų skonių.

Blynai irgi turi savo madas

Nuo tradicinių miltinių, pagamintų iš bulvių ar kitų daržovių iki pagardintų grietinėle, ledais, vaisiais, klevų sirupu ar šonine. Lietuvių meilė blynams rodoma pačiomis įvairiausiomis formomis, kurios, pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, turi netgi savo tendencijas bei madas.

„Šis patiekalas pradėtas valgyti labai seniai, todėl natūralu – jį mėgstantys nuolatos ieško naujų skonių, receptų, gamybos idėjų. Dar visai neseniai amerikietiški blynai atrodė kaip didelė naujovė, tačiau šiandien išpopuliarėjo ir suomiški, australiški bei kiniški blyneliai, taip pat pagaminti iš dribsnių, grikių ar kitų mažiau įprastų ingredientų. Juos lietuviai valgo skirtingu dienos metu, dėl to šis patiekalas gali būti ir pagrindinis, ir desertas. Parduotuvėse turime dešimtis rūšių skirtingų, šviežiai pagamintų, sveriamų blynų bei blynelių, kokybiškų šaldytų gaminių, specialių miltų mišinių blynams kepti. Šiuos produktus mūsų pirkėjai išties mėgsta ir noriai skanauja namuose“, – sako B. Baratinskaitė.

Jos teigimu, kupini didžiulio entuziazmo lietuviai blynus gaminasi ir patys namuose. Tačiau ne kiekvienas jų žino, kokių ingredientų prireikia tobulam rezultatui. Atsižvelgdama į tai, „Maximos“ maisto ekspertė paruošė išsamų blynų gidą, su kuriuo susipažinus šis virtuvės favoritas užkariaus visos šeimos ar savaitgalio pusryčių užsukusių draugų širdis.

Lietiniai

Klasika! Šie blynai gaminami iš skystos tešlos, kuriai naudojama daugiau kiaušinių, pieno ar vandens. Jie liejami per visą keptuvę, kepami svieste, kildinimui gali būti naudojami kepimo milteliai. Svarbiausia, kad visi ingredientai būtų kambario temperatūros, o miltai – persijoti. Šie blynai valgomi su uogiene, skirtingais saldžiais pagardais, taip pat įdaryti mėsa, žuvimi, sūriu, varške, trintomis uogomis, vaisiais. Lietinių virtuozai – prancūzai ir jų elegantiškieji „crepes“, kurių pagrindinė sudedamoji dalis – tikras sviestas, suteikiantis lietiniams traškumo, plonumo ir gražią auksinę spalvą.

Tradiciniai sklindžiai

Gaminami iš tirštesnės tešlos. Jai paruošti naudojami kiaušiniai, įprasti miltai, gali būti įdėta šiek tiek druskos ir cukraus. Į tešlą galima dėti ir tarkuotų obuolių. Blynų forma dažniausiai pasirenkama skirtinga, tačiau nėra didesnė už delną. Tešlai gali būti naudojamos ir mielės. Tuomet blynai iškepa storesni, apvalesni ir putlesni.

Daržovių blynai

Šiai kategorijai priklauso ir tradiciniai bulviniai blynai, ir pagaminti iš cukinijų, moliūgų, morkų ar kitų daržovių. Daržo gėrybės sutarkuojamos, tešlos sulipinimui naudojami kiaušiniai, gali būti įdėta miltų, taip pat reiktų nepamiršti prieskonių. Daržovių blynai valgomi su grietine, varškės ar spirgučių padažu, uogiene. Gali būti įdaryti mėsa.

Žemaičių blynai

Jiems pagaminti prireiks virtų bulvių masės, maltos mėsos, kiaušinių, miltų, svogūnų, prieskonių. Neretai naudojami džiūvėsėliai. Blynų gamybos procesas gali pasirodyti sudėtingesnis, tačiau rezultatas atperka visą įdėtą darbą. Šio patiekalo skonis abejingų nepalieka, o tiems, kurie nenori mėsos, siūloma rinktis grybų įdarą.

Grikių blynai

Sveiki, lengvi ir be galo gardūs. Jų receptas kilęs iš Dzūkijos, o gamybai naudojami mirkyti arba virti grikiai. Tešlos gardinimui taip pat dažnai renkamasi svogūnus, morkas, mėgstamus žalumynus.

Amerikietiški blyneliai

Patiekiami sudėti į apetitą žadinantį bokštą, aplietą klevų sirupu ir paskanintą šonine. Norint purumo, į blynų tešlą įberiami kepimo milteliai, gali būti naudojamas kefyras, kepama svieste. Taip užtikrinama minkšta ir burnoje tirpstanti patiekalo struktūra.

Suomiški blynai „Pannukakku“

Jie kepami kaip vienas didelis blynas orkaitėje, jau iš anksto įkaitintoje keptuvėje arba kepimo formoje. Toks paruošimo būdas lemia, jog tešla išsipučia aplink kraštus, suformuodama gražų auksinį patiekalo atspalvį. Blynams naudojami tradiciniai ingredientai: miltai, pienas, kiaušiniai, sviestas, šiek tiek cukraus ir druskos.

Australiški „Pikeletai“

Šie blynai yra mažesni už tradicinius ir valgomi Naujojoje Zelandijoje, Australijoje, Škotijoje ar Didžiojoje Britanijoje. Gaminami iš pieno, miltų bei kiaušinių, tik tešla paruošiama tirštesnė nei įprasta. Blynų pavadinimas kilo iš Velse kepamos duonos, kuri – tamsi, lipni ir skalsi.

Kiniški „Bingai“ arba laiškinių svogūnų blynai

Jie traškūs išorinėje, minkštesni viduje ir stulbinantys savo sluoksniais. Įprasta patiekalą vadinti blyneliais, tačiau pastarasis panašesnis į duoną, pagamintą iš neraugintos tešlos. Ji sluoksniuojama su laiškiniais svogūnais ir aliejumi. Blynai dažniausiai patiekiami su specialiu sojų padažu.

Daniški blynai–spurgytės

Jie gaminami iš paprastos tešlos, tačiau kepami specialioje keptuvėje. Taip paruošti labiau primena ne blynelius, o apvalias, sočias ir dangiško skonio spurgas. Jos tampa dar gardesnės, kai viduje – uogienė, bananai ar šokoladinis kremas. Dieviškas desertas!

„Visa tai – tik dalis visų blynų rūšių. Šio patiekalo gamybos būdų yra tiek daug, jog visi lengvai ras savo mėgstamiausią. Be to, blynus gaminti yra lengva ir labai įdomu, todėl sukurti savo originalų ir autentišką receptą kviesčiau kiekvieną. Ir svarbiausia – kepdami blynus nepamirškite įdėti į juos daug meilės!“ – primena B. Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Komentarai 1

  1. blue magnolia rust says:
    2 metai ago

    599975 614196Woh Everybody loves you , bookmarked ! My partner and i take concern inside your last point. 397975

Kitas įrašas

Anykščiai tampa kino kūrėjų Meka

Panašūs straipsniai

Savaitgalio diskusija: Ko trūksta Anykščių miesto parke?

2025-05-09
8

Jau beveik 20 metų Anykščiai siekia kurorto statuso ir nesugeba susitvarkyti miesto parko teritorijos. Tikėtina, kad gražesnio miesto parko teks...

Už sunaikintą natūralią pievą galima gauti baudą

2025-05-09
5

Natūralios pievos ir ganyklos – tai neatskiriama Lietuvos biologinės įvairovės, kraštovaizdžio ir kultūros dalis. Šios ekosistemos atlieka svarbų vaidmenį gamtoje...

BNS nuotrauka

Skaitytojas skundžiasi, kad išjungus šildymą – šalta

2025-05-09
7

Šį penktadienį į redakciją paskambinęs Anykščiuose renovuotame  daugiabutyje gyvenantis   skaitytojas skundėsi, kad Anykščių rajone nutraukus šildymo sezoną namuose yra šalta.

Jis...

Raguvėlės bibliotekoje – paroda, skirta rašytojo Antano Drilingos jubiliejui

2025-05-09
1

Šiandien, gegužės 9 dieną, Raguvėlės bibliotekoje atidaroma spaudinių paroda "Blyksniai“ rašytojo Antano Drlingos 90-ies metų jubiliejaus proga.

A. Drilinga gimė 1935...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Savaitgalio diskusija: Ko trūksta Anykščių miesto parke?
Už sunaikintą natūralią pievą galima gauti baudą
Skaitytojas skundžiasi, kad išjungus šildymą – šalta
Raguvėlės bibliotekoje – paroda, skirta rašytojo Antano Drilingos jubiliejui
Savaitgalį numatomos šalnos
Padangos – tipai, priežiūra ir pasirinkimas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Gegužės 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 4 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 3 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lietuva kuria atsiskaitymo kortele be interneto sistemą krizės atveju
A. Veryga: vėl balsuojant dėl A. Dudėno, „valstiečiai“ išliktų nuoseklūs
Nuo mokyklų iki parduotuvių kasų: šiandien prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija
Pasaulio lyderiai sveikina naująjį popiežių Leoną XIV
Lietuviai ir toliau labiausiai pasitiki ugniagesiais
Amerikiečių kardinolas Robertas Francis Prevostas išrinktas popiežiumi Leonu XIV

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ar nereikėtų vėl pradėti daugiabučių šildymo sezono?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

Baneris bulves

Baneris bulves

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In