• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Penktadienis, 4 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Dietistė V. Kurpienė pataria, kokie trys pigūs produktai verti karaliauti ant mūsų kasdienio stalo

Pranešimas spaudai
2023-01-07
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Minėdami Trijų karalių dieną, išlydime didžiąsias metų šventes ir įsiliejame į įprastą gyvenimo ritmą, pasiryžę laikytis sau duotų pažadų, pavyzdžiui, sveikiau maitintis. Dietistė Vaida Kurpienė pataria, kokie trys produktai turėtų karaliauti mūsų mityboje, kad galėtume džiaugtis stipresne sveikata ir geresne savijauta.

Sveikatai naudingi produktai, gausūs organizmui reikalingų medžiagų, dažnai yra įprasti ir neįmantrūs, nebrangūs bei lengvai įtraukiami į kasdienį mitybos racioną. Pasak V. Kurpienės, jeigu jai reikėtų išsirinkti tik tris sveikatai naudingus produktus, kurių asortimentas prekybos centruose gausus ir kokybiškas, o kaina maža – tai būtų kopūstai, burokėliai ir silkė.

Vitamino C sandėlis visą šaltąjį sezoną

„Baltagūžis kopūstas mūsų virtuvėje pats populiariausias, tačiau šiandien galime įsigyti apie 10 skirtingų rūšių kopūstų, tad siūlau į šią daržovę pažvelgti plačiau ir į racioną taip pat įtraukti žiedinių, Briuselio, lapinių, raudonųjų kopūstų, kaliaropių, kurios irgi yra kopūstinių šeimos narės. Visi kopūstai turi mažai kalorijų ir yra tikras vitamino C užtaisas. Kopūstuose, ypač brokoliuose, vitamino C kiekis didesnis nei citrinoje. Šio vitamino kiekis organizme daro įtaką nuotaikai, aktyvumui, darbingumui ir atsparumui virusams. Teigiama, kad kopūstai išsaugo mažai pakitusį vitamino C kiekį iki aštuonių mėnesių nuo derliaus nuėmimo – tuo negali pasigirti jokia kita daržovė”, – teigia V. Kurpienė

Dietistė pabrėžia, kad kopūstuose gausu ne tik vitamino C, bet ir yra kalio, magnio, geležies druskų, fermentų, fitoncidų, vitaminų B5, PP ir U bei daug ląstelienos, o brokoliuose bei tamsios spalvos kopūstuose – ir kitų antioksidantų teigiamai veikiančių mūsų organizmą. Kopūstuose esančios medžiagos padeda išlaikyti sveiką odą, raumenų tonusą, padeda skatinti ląstelių atsinaujinimą, padeda skaidyti baltymus, angliavandenius ir riebalus, prisideda prie blogojo cholesterolio kiekio kraujyje mažinimo ir greitesnio žaizdų gijimo.

„Kopūstai yra viena populiariausių daržovių pirkėjų krepšeliuose – ypač baltagūžiai kopūstai, kurių asortimentą mūsų prekybos tinkle iki pat balandžio mėnesio sudaro išimtinai Lietuvoje užaugintos  daržovės. Kopūstų pasirinkimas mūsų tinklo parduotuvėse yra gan platus – nuo kalafiorų, kaliaropių iki jūros kopūstų. Beje, šaltuoju metų laiku gerokai ūgteli raugintų kopūstų paklausa“, – pasakoja Marius Tilmantas, „Maximos“ Pirkimų departamento direktorius. 

„Žiemą, kai tamsu, šalta ir siaučia virusai, būtų tiesiog nuodėmė į savo meniu neįtraukti raugintų kopūstų, – teigia V. Kurpienė. – Jie turi medžiagų, kurios padeda apsisaugoti nuo virusų, stiprinti mūsų žarnyno darbą, o per tai – ir organizmo atsparumą“.

Dietistė pataria raugintus kopūstus, kaip ir kitas raugintas daržoves, vartoti dažnai, bet po mažai – pavyzdžiui, po šaukštą prie pietų, vakarienės patiekalų ar užkandžių. Tokiu būdu vis pamaitinsite savo žarnyno gerąsias bakterijas bei suteiksite organizmui medžiagų, padedančių virškinti maistą, bet išvengsite didelio kiekio druskos vienu metu. Tai ypač aktualu turintiems padidintą kraujospūdį ar vartojantiems mažai skysčių.

Ar teisingai valgote burokėlius?

Burokėliai turi daug ląstelienos, kuri gali pagerinti virškinimą ir suaktyvinti žarnyno judesius. Anot V. Kurpienės, ši daržovė padeda pasisavinti gyvūninės kilmės baltymus, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, dėl turimų antioksidantų gali padėti sumažinti lėtinių ligų atsiradimą ir vystymąsi.

„Burokėliai taip pat gali padidinti bei palaikyti raumenų jėgą ir ištvermę, tad juos valgyti aktualu ir sportuojantiems, augančiam organizmui – vaikams bei paaugliams. Burokėliuose esantis cholinas gali padėti pagerinti kraujotaką ir sumažinti lėtinius uždegimus, palaikyti ląstelių apvalkalėlių  struktūrą, padėti geriau išsimiegoti, stiprinti atmintį, tad yra naudingas mokantis. Taigi, šią daržovę prasminga įtraukti ne tik į moksleivių mitybą, bet visoms amžiaus grupėms, juk naujų dalykų mokomės kasdien kaip maži, taip ir dideli. Burokėliai yra puikus liuteino ir zeaksantino šaltinis, kurie ypač naudingi akių sveikatai. Be to, tai yra betaino šaltinis, kuris svarbus serotonino – laimės hormono – gamybai smegenyse“, – kuklios daržovės „supergalias“ vardija V. Kurpienė.

Tačiau ji pabrėžia, kad išvardintų naudų daugiausia galima gauti valgant termiškai neapdorotus burokėlius – šviežius arba raugintus, fermentuotus.

„Burokėliuose esanti alfa-lipoinė rūgštis gali padėti sumažinti gliukozės kiekį, padidinti jautrumą insulinui ir padėti išvengti oksidacinio streso sukeltų pokyčių diabetu sergantiems žmonėms. Tačiau virti iki minkštumo burokėliai – ir net šviežių burokėlių sultys, organizme gali būti pasisavinami per greitai ir aktyviai nesportuojantiems žmonėms kaip tik gali padidinti per didelius gliukozės svyravimus bei su tuo susijusius uždegimus “, – aiškina mitybos specialistė.

V. Kurpienė pataria šviežius sutarkuotus burokėlius naudoti salotoms arba sumaišyti juos su raugintais kopūstais ir palaikyti valandą ar net visą dieną – bus ir skanu, ir sveika. Švieži burokėliai kieti ir sunkokai kramtomi, bet sutarkavus juos smulkiais šiaudeliais ir pafermentavus valandą ar ilgiau su rūgščiomis sultimis, tokiomis kaip citrinos, svarainių, greipfrutų ar raugintų kopūstų sunka, skonis sušvelnės, o daržovė suminkštės ir taps maloni valgyti. Papildoma nauda – šviežių burokėlių mažo kiekio pakanka sotumui pasiekti. Jei burokėlius verdama – virkime trumpiau nei įprastai, kad būtų dar ką pakramtyti.

Tiesa, burokėlių reikėtų saikingai valgyti tiems, kurių kraujospūdis labai žemas, mat ši daržovė gali sumažinti kraujo spaudimą. Saikingai burokėlius reikia vartoti sergantiems osteoporoze, nes burokėliai šiek tiek apsunkina kalcio pasisavinimą, taip pat – sergant akmenlige, kuri gali paūmėti dėl burokėliuose esančios oksalo rūgšties.

Silkė turėtų būti dažnas svečias ant stalo

Sumuštinį vietoje dešros galima pagardinti silke, jos galima dėti prie rytinio grūdų patiekalo, į salotas vietoje lašišos, valgyti tradiciškai su bulve ar paruošti mišrainę su daržovėmis, gaminti patiekalus su mums mažiau įprastais, bet puikiai su silke derančiais kaparėliais. Taip pat ji puikiai tinka su jau minėtais burokėliais, kaip šviežiais, taip ir keptais orkaitėje.

„Silkė – vertingas maisto produktas, kuriame daug vitaminų, mineralinių medžiagų, mikroelementų. Vertingiausia laikoma „Matjes“ silkė – tai jauna, švariuose vandenyse užaugusi žuvis, riebesnė už įprastą silkę ir turinti daugiau omega-3 riebalų rūgščių, kurių mūsų mityboje dažnai trūksta. Omega-3 gausi riebi žuvis gali padėti pagerinti nuotaiką, sumažinti uždegimus, teigiamai veikia nervinę sistemą, padeda reguliuoti hormonus. Kita vertus, įprasta Atlanto silkė taip pat suteiks tokios pat naudos, tik šiek tiek mažiau, tad kiekvienas gali pasirinkti pagal savo finansines galimybes – vertingai maitintis galima ir mažai lėšų skiriant maistui “, – pasakoja V. Kurpienė.

M. Tilmantas, „Maximos“ pirkimų departamento direktorius, pastebi, kad lietuviai labiau linkę gaminti ir valgyti silkę per šventes, tačiau asortimente jos yra visada, tad šią žuvį itin paprasta įtraukti į kasdienę mitybą.

„Įvairiausiai paruoštų silkių parduotuvių lentynose yra visus metus – tai patogus pasirinkimas neturintiems laiko gaminti, skubantiems žmonėms. Na, o tie, kurie šią žuvį jau įtraukė į savo kasdienį meniu, vertina šaldytą silkę, be jokių pagardų ir priedų“, – kalba M. Tilmantas.

V. Kurpienė teigia, kad mėgstantiems gaminti, naudingiau rinktis neišdarinėtą silkę ir keletą papildomų minučių padirbėti namuose arba pirkti užšaldytą silkę – šitaip galima kontroliuoti patiekalo skonį ir sudėtį bei išvengti nepageidaujamų ingredientų.

„Dėl omega-3 gausos, silkę galima vadinti laimės maistu, mat šie riebalai net trumpuoju periodu padeda išsiskirti laimės hormonui – dopaminui, tad pavalgius silkės, tikėtina,  pasijusime žvaliau ir linksmiau“, – teigia dietistė V. Kurpienė.

Komentarai 1

  1. 방콕 돈키호테 says:
    2 metai ago

    862812 288666I like this post a great deal. I will undoubtedly be back. Hope that I will be able to read a lot more insightful posts then. Will probably be sharing your expertise with all of my associates! 35883

Kitas įrašas

Savaitgalio diskusija: Maisto produktų pristatymas į namus - ar šios paslaugos reikėtų ir Anykščių rajone?

Panašūs straipsniai

Penktadienio „Anykštoje” 2025-07-04

2025-07-03
3

...

Jono STRAZDAUSKO nuotr.

Baigėsi žemės ūkio naudmenų deklaravimas: pirmieji rezultatai

2025-07-03
0

Pasibaigus kasmetinio žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų deklaravimo laikotarpiui, kuris šiemet truko nuo balandžio 14 d. iki birželio 23...

Šalia Puntuko – mįslingas radinys

2025-07-03
5

Lajų tako feisbuko paskyroje skelbiama apie pastebėtą keistą radinį šalia Puntuko.

„Šiandien ryte, atvykus į darbo vietą, radome tokius keistus lankytojus...

Anykščiuose bus vykdoma vandens terminė dezinfekcija

2025-07-03
2

UAB "Anykščių šiluma" praneša, kad liepos 4 dieną, penktadienį, nuo 11 iki 14 valandos Anykščiuose, Žiburio, Statybininkų, Liudiškių ir Ramybės...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Penktadienio „Anykštoje” 2025-07-04
Baigėsi žemės ūkio naudmenų deklaravimas: pirmieji rezultatai
Šalia Puntuko – mįslingas radinys
Anykščiuose bus vykdoma vandens terminė dezinfekcija
Kurortai panašūs, bet merų gebėjimai – skirtingi
Anykščiai ruošiasi žiemai

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 27 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Petrui Gražuliui prokuratūra dėl LGBTIQ+ bendruomenės niekinimo siūlo skirti 10 tūkst. eurų baudą
Daugiausia GPM gyventojai skyrė „Mėlyna ir geltona“, Rimanto Kaukėno grupei ir „Mamų unijai“
Partijos gaus daugiau lėšų iš gyventojų, didžiausios sumos teks TS-LKD, „laisviečiams“ ir liberalams
Vyriausybė – už didesnes subsidijas jaunoms šeimoms įsigyjant pirmąjį būstą
Ministerija ieškos galimybių prioritetine tvarka onkologiniams ligoniams teikti pavėžėjimo paslaugas
KAM planuoja pastatyti keturias tipines kuopavietes savanorių pajėgoms

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In