Anykštėnai socialiniuose tinkluose dalijasi bundančios gamtos vaizdais. Vienas tokių – jau bėganti beržų sula.
Geriausia sulą gerti šviežią, tačiau jos surinkimo sezonas yra labai trumpas, todėl svarbu parinkti optimalias sąlygas ją išlaikyti kiek galima ilgesnį laiką. Šviežią sulą geriausia laikyti žemoje temperatūroje iki –1,4 °C – tai padeda pailginti jos laikymo trukmę. Laikant –1 °C temperatūroje, beržų sula neužšąla ir pradinę biocheminę sudėtį išlaiko 6 mėnesius.
Gerti beržų sulą patariama po stiklinę 3–4 kartus per dieną, likus 30 min. iki valgio arba vartoti ją vietoj geriamojo vandens. Beje, ja galima užplikyti arbatą, virti kompotą, kisielių, netgi kavą ir košę.
Aplinkosaugininkai primena, kad medis, iš kurio tekinama sula, praranda daug maisto medžiagų. Todėl sulą reikėtų tekinti protingai, nežalojant medžių kamienų. Toje vietoje, kur bus gręžiama skylė, leidžiama nepažeidžiant luobo nudrožti žiauberį. Skylės gręžiamos ne aukščiau kaip 1 m nuo žemės paviršiaus, jų skersmuo neturi viršyti 2 cm, o gylis 3 cm. Tarpai tarp skylių turi būti ne mažesni kaip 10 cm. Į ją įkalamas medinis latakėlis – toks medžiui sveikesnis nei metalinis.
Baigus leisti sulą, skyles reikia užkimšti mediniu kamščiu, geriausia to paties medžio, užtepti moliu ar sodo tepalu, kad gręžimo vietoje neįsiveistų grybai ar puvinys. Palikus sulos leidimo skylę neužkaltą, medis gali nudžiūti arba gręžimo vietoje ims gesti mediena.
Iš kaimyno melynos nosies varva-ar ir ten sula…
Stebuklas sula bėga tik įdomu ar toli nubegs
Aš klevo sūlą jau seniai geriu ,klevo saldesnė sūlą negu beržo.
Taip ir rašome „sŪla”
Visas straipsnis žodžių sula, blyn nesugebėjo komentaruose parašyti teisingai.
ug23l6
Is klevu ir azuolu sula begs kovo men.
Pas man vysu žiem lašėja gera sunkela 60° stipruma.
Braniuk, iš kokio medžio lašinai ? Ar tai nebus krūminė ? Besidomintis,buvęs viešintiškis, Vidas.