• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Penktadienis, 9 gegužės, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Kiekviena minutė – svarbi: patarimai, kaip tobulai išsivirti kiaušinį

Pranešimas spaudai
2022-10-16
Naujienos
2
Vištos kiaušinis sveria 110 gramų...
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Spalio 14-ąją minima Pasaulinė kiaušinių diena, skirta atkreipti dėmesį į jų naudą organizmui, ypatingą skonį ir paprastą paruošimą. Nors kiaušiniai paruošiami lengvai ir greitai, juos lengva pervirti, todėl kiekviena minutė yra svarbi tam, kad juos išvirtume tobulai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiaušiniai – be jokios abejonės mėgstamas produktas, o rūpindamasis gyvūnų gerove, prekybos tinklas jau daugiau nei metus kulinarijos gaminiuose nebenaudoja narvuose laikomų vištų kiaušinių.

„Skatiname savo pirkėjų sąmoningą vartojimą ir suvokimą, kad apsipirkimo įpročiai turi poveikį aplinkai. Būtent dėl šios priežasties nuosekliai priimame aplinkai draugiškus sprendimus. Dar nuo 2021-ųjų metų kovo kulinarijos gaminiuose nebenaudojame narvuose laikomų vištų kiaušinių. Pastebime, kad tokius sprendimus palankiai vertina tiek pirkėjai, tiek gyvūnų gerove besirūpinančios organizacijos. Visiškai narvuose laikomų vištų kiaušinių planuojame atsisakyti iki 2025 m.“, – teigia V. Budrienė.

Svarbiausia sekti laiką

Vilma Juodkazienė, „Iki“ atstovė, sako, kad virti kiaušiniai – vienas populiariausių ruošimo būdų. Vis dėlto verdant kiaušinius svarbu sekti virimo laiką, nes pervirti kiaušiniai nėra patys skaniausi.

„Norint išsivirti tobulai minkštų kiaušinių, juos virti reikėtų apie 4 minutes, jeigu kiaušinius mėgstate pusiau kietus –  5 minutes, o jeigu norite kietai virtų kiaušinių, juos virkite apie  8–10 minučių. Tuo tarpu putpelių kiaušiniai verdami ne ilgiau nei 1–2 minutes“, – sako V. Juodkazienė. 

Anot jos, klaida, kurią daro dažnas, virdamas kiaušinius, – į verdantį vandenį juos deda tiesiai iš šaldytuvo. Prieš verdant kiaušinius šiek tiek reikėtų palaikyti kambario temperatūroje. Iš šaldytuvo ištraukto kiaušinio ir verdančio vandens temperatūra stipriai skiriasi, o dėl temperatūrų skirtumo kiaušinių lukštai dažnai įskyla. O jeigu  norite tobulai išvirti kiaušinį be lukšto – tam prireiks 2–4 minučių, priklausomai nuo kiaušinio dydžio. 

„Pirmiausia į vandenį įpilkite šlakelį acto. Kai vanduo užverda, kaitrą reikėtų sumažinti iki vidutinės. Tuomet į nedidelį dubenėlį įmuškite vieną kiaušinį. Švelniai pamaišykite verdantį vandenį, kad puode susidarytų sūkurys. Kiaušinį atsargiai nuleiskite į vandenį ir virkite, kol kiaušinio baltymas bus kietas, o trynys vis dar minkštas“, – pataria V. Juodkazienė.

Išbandykite virimą garuose

Kiek neįprastesnis ir Lietuvoje mažiau naudojamas kiaušinių paruošimo būdas – jų virimas garuose. Verdant kiaušinius garuose užtruksite iki 15 minučių. Pirmiausiai garinimo puode reikėtų užvirti vandenį, sudėti kiaušinius ir juos uždengti dangčiu. Jeigu norite kiaušinius išsivirti minkštai – garuose juos virkite 6 minutes, jeigu norite pusiau kietų kiaušinių – 10 minučių, o jeigu kietų kiaušinių – juos ruoškite 12–15 minučių. Ieškantiems naujų skonių V. Juodkazienė virtus kiaušinius dar ir rekomenduoja pamarinuoti.

„Vienas įdomiausių virtų kiaušinių panaudojimų – jų marinavimas sojos padaže. Šis būdas itin populiarus Japonijoje. O tokius kiaušinius pasigaminti labai paprasta: puode užvirkite vandenį, atsargiai sudėkite kiaušinius ir virkite iki norimo kietumo. Kol kiaušiniai virs, dubenėlyje sumaišykite šiltą vandenį, rudąjį cukrų, ryžių actą ir sojos padažą. Išvirtus kiaušinius nulupkite, sudėkite į marinatą ir laikykite šaldytuve apie 3 valandas. Nepamirškite, kad kiaušiniai su kiekviena valanda taps vis sūresni“, – pataria ji ir dalijasi dar kelias receptais su kiaušiniais. 

Traškūs kiaušinių kamuoliukai

Jums reikės: 

5 kiaušinių

3 v. š. maltų džiūvėsėlių

¾ a. š. druskos

¼ a. š. maltų juodųjų pipirų

¼ a. š. šviežių arba džiovintų čiobrelių lapelių

Padažui: 

1 skiltelės česnako

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 v. š. citrinų sulčių

1 v. š. smulkintų šviežių petražolių

Kepimui:

200 ml saulėgrąžų aliejaus

Gaminame:

Yra begalė skirtingų kiaušinių gamybos būdų ir receptų variacijų, tačiau tokio, spėjame, dar nebandėte. Pusiau kietai išvirkite 4 kiaušinius, perliekite juos šaltu vandeniu ir nulupkite. Likusį kiaušinį išplakite, o atskiroje lėkštėje sumaišykite druską ir džiūvėsėlius. Virtus kiaušinius išvoliokite kiaušinio plakinyje, tada džiūvėsėliuose ir merkite juos į gerai įkaitintą saulėgrąžų aliejų. Kamuoliukai apkeps greitai, todėl akylai stebėkite ir, vos tik džiūvėsėlių apvalkalas taps traškus, ištraukite juos iš puodo. Padažą pagaminti dar lengviau: tiesiog susmulkinkite česnaką ir išmaišykite visus ingredientus kartu.

Saulėje džiovintais pomidorais įdaryti kiaušiniai

Jums reikės:

4 virtų kiaušinių

4 gabalėlių saulėje džiovintų pomidorų

2 v. š. majonezo

½v a. š. krienų

žiupsnelio maltų

juodųjų pipirų

žiupsnelio druskos

Gaminame:

Kietai virtus kiaušinius nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite trynius. Dėkite juos į atskirą dubenį ir išmaišykite su smulkiai supjaustytais saulėje džiovintais pomidorais. Įmaišykite krienus, majonezą, druską bei pipirus ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Imkite vieną kiaušinio puselę, įdarykite ją paruoštu kremu. 

Vafliai su be lukšto virtu kiaušiniu

Jums reikės:

2 kiaušinių

6 vyšninių pomidorų

15 g špinatų lapų

 šlakelio balzaminio

 acto

 žiupsnelio druskos

 žiupsnelio pipirų

Tešlai:

1 kiaušinio

100 ml pieno

50 g tarkuoto kietojo sūrio

100 g miltų

1 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

1 kiaušinį išplakite su pienu. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į plakinį. Suberkite sūrį, įpilkite alyvuogių aliejaus ir viską gerai išmaišykite. Vaflius iškepkite specialioje vaflių keptuvėje. Puode užvirkite vandenį. Į stiklinę įmuškite 1 kiaušinį. Kai vanduo užvirs, gerai išsukite jį šaukštu, suformuodami sūkurį, ir į sūkurio vidurį supilkite stiklinėje esantį kiaušinį. Virkite apie 2–4 minutes. Taip pat išvirkite ir kitą kiaušinį. Iškepusius vaflius padenkite špinatais, pasmulkintais vyšniniais pomidorais ir užklokite paruoštu Benedikto kiaušiniu. Viską pagardinkite šlakeliu balzaminio acto, druska bei pipirais.

Komentarai 2

  1. Jurate says:
    3 metai ago

    Siulau savo firmini kiausiniu virimo buda – i verdanti alyvuogiu alieju atsargiai sudet kiausinius ir virt 6 min.kiausiniai igauna alyvuogiu kvapa , o ir valgyt maloniau , kai zinai kad ne vandenyje virti.

    • Vanda says:
      3 metai ago

      Pabandyk išvirti Vyne, ar degtinėje ! Žinok valgai ir girtėji !

Kitas įrašas
Procesija žengia aplink šventovę.

Svėdasų bažnyčios jubiliejui išleista knyga

Panašūs straipsniai

Savaitgalio diskusija: Ko trūksta Anykščių miesto parke?

2025-05-09
8

Jau beveik 20 metų Anykščiai siekia kurorto statuso ir nesugeba susitvarkyti miesto parko teritorijos. Tikėtina, kad gražesnio miesto parko teks...

Už sunaikintą natūralią pievą galima gauti baudą

2025-05-09
5

Natūralios pievos ir ganyklos – tai neatskiriama Lietuvos biologinės įvairovės, kraštovaizdžio ir kultūros dalis. Šios ekosistemos atlieka svarbų vaidmenį gamtoje...

BNS nuotrauka

Skaitytojas skundžiasi, kad išjungus šildymą – šalta

2025-05-09
6

Šį penktadienį į redakciją paskambinęs Anykščiuose renovuotame  daugiabutyje gyvenantis   skaitytojas skundėsi, kad Anykščių rajone nutraukus šildymo sezoną namuose yra šalta.

Jis...

Raguvėlės bibliotekoje – paroda, skirta rašytojo Antano Drilingos jubiliejui

2025-05-09
1

Šiandien, gegužės 9 dieną, Raguvėlės bibliotekoje atidaroma spaudinių paroda "Blyksniai“ rašytojo Antano Drlingos 90-ies metų jubiliejaus proga.

A. Drilinga gimė 1935...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Savaitgalio diskusija: Ko trūksta Anykščių miesto parke?
Už sunaikintą natūralią pievą galima gauti baudą
Skaitytojas skundžiasi, kad išjungus šildymą – šalta
Raguvėlės bibliotekoje – paroda, skirta rašytojo Antano Drilingos jubiliejui
Savaitgalį numatomos šalnos
Padangos – tipai, priežiūra ir pasirinkimas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Gegužės 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 4 dienos apskrities įvykių apžvalga
Gegužės 3 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lietuva kuria atsiskaitymo kortele be interneto sistemą krizės atveju
A. Veryga: vėl balsuojant dėl A. Dudėno, „valstiečiai“ išliktų nuoseklūs
Nuo mokyklų iki parduotuvių kasų: šiandien prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija
Pasaulio lyderiai sveikina naująjį popiežių Leoną XIV
Lietuviai ir toliau labiausiai pasitiki ugniagesiais
Amerikiečių kardinolas Robertas Francis Prevostas išrinktas popiežiumi Leonu XIV

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ar nereikėtų vėl pradėti daugiabučių šildymo sezono?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

Baneris bulves

Baneris bulves

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Ženklai ir žmonės
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In