• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Trečiadienis, 9 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Maistinga, greita ir gardu: receptai su špinatais, patiksiantys net patiems išrankiausiems

Pranešimas spaudai
2022-05-14
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Sklidini įvairiausių vitaminų, mineralų bei kitų vertingųjų medžiagų – špinatai tokie maistingi, kad juos sunku kuo nors pakeisti gaminant mėgstamus pavasarinius valgius. Be to, špinatai puikiai tinka ne tik salotoms: iš jų kepami blynai, gaminami įvairiausi padažai, lazanijos, pyragai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pavasaris ir vasara – neįsivaizduojami be šviežių daržovių ir žalumynų: lietuviškų pomidorų, agurkų, salotų ar špinatų.

Špinatai – tikras supermaistas

„Atšilus orams natūraliai valgome daugiau daržovių, todėl nuo pat ankstyvo pavasario pirkėjams siūlome šviežių lietuviškų agurkų, pomidorų. Ir nors lietuviški špinatai lentynose puikuojasi ištisus metus, neseniai parduotuvėse pasirodė šie šviežio, pavasarinio derliaus žalumynai, kurie nuo pat pirmo derliaus sulaukia didelės paklausos. Pastebime, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką produkciją, todėl savo ruožtu glaudžiau bendradarbiaujame su ūkininkais, kad galėtume pasiūlyti platų pasirinkimą“, – sako V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja, sako, kad špinatus drąsiai galima būtų pavadinti supermaistu.

„Vos 100 g špinatų slypi ištisas vertingųjų maistinių medžiagų kompleksas. Tai yra tik 23 kalorijos, 0,4 g cukraus ir riebalų, tačiau gausybė skaidulų – 2,2, baltymų – 2,9 g, bei 9 proc. organizmui taip reikalingo vandens. Kadangi špinatai skaidulų šaltinis, jie pagerina virškinimą, taip pat labai naudingi kitoms organizmo sistemoms“, – teigia vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja.

Špinatai valgyti nuo senų laikų. Jie pamėgti dar Persijoje, VII amžiuje špinatai paplito ir Kinijoje, o maždaug XII amžiuje – Europoje. Špinatus geriausia valgyti šviežiai skintus – kuo špinatai ilgiau stovi šaldytuve, tuo labiau nuvertėja jų maistinės savybės.

J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais įdomiais faktais apie špinatus.

Įdomūs faktai

Nauda sveikatai. Špinatuose gausu vitaminų ir mineralų. Dėl tokių maistinių medžiagų kaip vitaminas A, folio rūgštis, vitaminai C, E, K1 bei mineralų – geležies, kalcio, natrio ir magnio – špinatai yra svarbi subalansuotos mitybos dalis. Jau vien dėl gausaus vitaminų, mineralų bei kitų vertingųjų medžiagų kiekio, špinatus verta valgyti dažnai. Be to, juose yra antioksidantų kempferolio bei kvercetino, dalyvaujančių kasdieniuose medžiagų apykaitos procesuose. Šie žalumynai laikomi funkciniu maistu – tai reiškia, kad juose gausu fitocheminių medžiagų ir bioaktyvių junginių, ženkliai prisidedančių prie geros sveikatos būklės.

Špinatai virtuvėje. Siekiant išsaugoti visas vertingas maisto medžiagas, geriausia špinatų termiškai neapdoroti. O apdorojant, pakanka pavirti vos 1 minutę, kad išliktų visi vitaminai ir mineralai. Taip pat rekomenduojama špinatus susmulkinti – tokiu būdu jie išleidžia daugiau karotinoido liuteino.

Kūrybiškas patiekimas. Kadangi špinatų nereikia ilgai gaminti, juos galite dėti į įvairiausius patiekalus. Neapdoroti špinatai puikiai tiks pavasarinėms salotoms su avokadais ar riešutų sviestu. Apvirti vandenyje ar garuose, špinatai nepamainomi su makaronais, kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Jų galima dėti ir į įvairius pyragus, apkepus, blynelius bei glotnučius. Šie lapuočiai ypač dera kiaušinienėse, sriubose, troškiniuose – beveik visuose jūsų mėgstamuose patiekaluose

„Iki“ atstovė dalijasi ir trimis receptais su špinatais – nuo blynelių iki graikiško pyrago.

Žalieji blyneliai

Jums reikės:

Tešlai:

300 ml pieno

100 ml vandens

2 kiaušinių

200 g smulkių kvietinių miltų

100 g špinatų

1 saujos gražgarsčių

3 v. š. saulėgrąžų aliejaus

1⁄2 a. š. sodos

1⁄2 a. š. druskos

2 v. š. saulėgrąžų aliejaus

Įdarui:

300 g bulvių

1 a. š. sviesto

2 v. š. grietinės

1⁄2 a. š. druskos

150 g pievagrybių

3 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Visus tešlai skirtus ingredientus, išskyrus aliejų, suberkite į elektrinį maišytuvą ir išmaišykite iki glotnios konsistencijos. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iškepkite lietinius blynus. Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir virkite apie 20 minučių, kol suminkštės. Nupilkite vandenį, bulves pasūdykite, įdėkite sviesto, grietinės ir sutrinkite. Pievagrybius nuplaukite, susmulkinkite ir suberkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Kepkite 5–7 minutes. Grybus įmaišykite į bulves ir įvyniokite į blynelius.

Špinatų padažas

Jums reikės:

400 g špinatų

2 česnako skiltelių

50 g sviesto

1 v. š. miltų

250 ml pieno

100 ml grietinėlės

1 a. š. druskos

1⁄4 a. š. maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Špinatus nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Nusausinkite ir susmulkinkite. Keptuvėje išlydykite sviestą, įdėkite miltų ir maišydami kepkite, kol miltai pageltonuos. Susmulkinkite ir į keptuvę suberkite česnakus. Kai jie paskleis malonų aromatą, supilkite pieną ir plakite kulinarine šluotele, kol mišinys taps vientisas. Į keptuvę suberkite susmulkintus špinatus, pagardinkite druska bei pipirais ir kepkite dar 7–8 minutes. Tuomet į padažą įmaišykite grietinę, dar porą minučių pakaitinkite ir patiekite padažą karštą su mėsa, žuvimi ar kitu patiekalu.

Spanakopita

Jums reikės:

8 lakštų filo tešlos

Įdarui:

500 g šviežių mažųjų špinatų

100 g svogūnų

2 kiaušinių

2 v. š. smulkintų šviežių petražolių

2 v. š. smulkintų šviežių krapų

250 g fetos

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 a. š. druskos

1⁄2 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų

Patepimui:

2 v. š. alyvuogių aliejaus

4 v. š. išlydyto sviesto

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Šaltu vandeniu nuplaukite špinatus, gerai nusausinkite ir suberkite juos į didelį dubenį. Ant špinatų berkite susmulkintus svogūnus, fetą, petražoles bei krapus, įmuškite kiaušinius, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų ir viską gerai išmaišykite. Ištepkite kepimo skardą alyvuogių aliejumi, klokite 4 filo tešlos lakštus ir aptepkite juos lydytu sviestu. Ant tešlos gabalėlių dėkite po gerą šaukštą ar du įdaro. Pyragėlius užklokite likusiais tešlos lakštais ir taip pat aptepkite lydytu sviestu. Pašaukite spanakopitas į orkaitę ir kepkite 40 minučių, kol tešla taps traški ir švelniai paruduos.

Kitas įrašas
Trumbatiškio geležinkelio stotis apie 1928 – uosius metus. Jono LAGINAUSKO asm arch. nuotrauka

Pusiaukelės geležinkelio stotis – tik prisiminimas

Panašūs straipsniai

Kitą savaitę savivaldybė pristatys už daugiau nei 16 tūkstančių eurų nupirktus daugkartinio naudojimo indus

2025-07-09
1

Kitą savaitė Anykščių viešojo maitinimo įstaigose klientai galės pradėti nadotis daugkartinio naudojimo indais.

Ta proga Anykščių rajono savivaldybė liepos 16 dieną, trečiadienį, surengs...

Dar daugiau paramos gyventojams – skirti papildomi 9,3 mln. eurų gyventojams įsirengti saulės elektrines

2025-07-09
0

Gyventojai ir toliau kviečiami teikti paraiškas įsirengti saulės elektrines ar padidinti jau turimų elektrinių įrengtąją galią. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas...

Svėdasų krašto muziejaus nuotr.

Šalia Svėdasų krašto muziejaus mėlynuoja linai

2025-07-09
1

Prie Svėdasų krašto (Juozo Tumo-Vaižganto) muziejaus Kunigiškių I kaime, palei pastato tvorą, pražydo gegužės mėnesį pasėti linai.

Linai prie muziejaus...

Sutelktinio finansavimo skirtumai: užsienyje ir Lietuvoje

2025-07-09
0

Apie sutelktinį finansavimą, kaip alternatyvų būdą pritraukti lėšų verslo, kūrybiniams ar socialiniams projektams, tikriausiai yra girdėjęs ne vienas žmogus. Nors...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Kitą savaitę savivaldybė pristatys už daugiau nei 16 tūkstančių eurų nupirktus daugkartinio naudojimo indus
Dar daugiau paramos gyventojams – skirti papildomi 9,3 mln. eurų gyventojams įsirengti saulės elektrines
Šalia Svėdasų krašto muziejaus mėlynuoja linai
Sutelktinio finansavimo skirtumai: užsienyje ir Lietuvoje
Sunkų ligonį iš buto padėjo išnešti ugniagesiai
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija atmetė Tarybos nario Romo Pačinsko skundą

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lietuvos mokykloms – kompiuteriai ir įranga už 4,6 mln. eurų
Abiturientai protestuos dėl nesklandumų per brandos egzaminus, ministerija skelbs jų rezultatus
Antros pakopos pensijų fondų grąža šiemet augo 3,4 proc.
Žvyrkeliuose atliekamus darbus kviečia stebėti interaktyviame žemėlapyje
Šį savaitgalį – Lietuvos ralio elito sugrįžimas į Ukmergę
Pigiausių maisto produktų krepšelis birželį brango 3,6 proc.

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In