• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Penktadienis, 24 kovo, 2023
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Natūrali apsauga nuo dehidratacijos ir senėjimo – obuoliai: dietologė įvardijo, kiek jų galime vartoti

Pranešimas spaudai
2023-02-05
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Pirmosios laukinės obelys Centrinės Azijos regionuose sužydo dar prieš 10–20 milijonų metų. Nors iš pradžių obuolių skonis buvo rūgštus, vėliau, įsikišus žmogui, obelys pradėjo nokinti saldesnius vaisius, kurie tapo patraukliu maistu, paplitusiu visoje Europoje. Šiandien jie – vieni populiariausių vaisių pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad obuoliai turi labai svarbių maistinių medžiagų, prisidedančių prie lėtinių ligų profilaktikos, senėjimo stabdymo, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočev a  pataria, kaip išsirinkti skaniausius obuolius lentynoje bei kur laikyti namuose.

Vieni iš labiausiai valgomų vaisių pasaulyje

Kiekvienas obuolys – tai sudėtinga maistinė formulė, kurioje gausu vitaminų bei mineralų, polifenolių. Be to, obuoliai yra nemažai skaidulų turintis maisto produktas. Maždaug 100 g sveriančiame obuolyje skaidulinių medžiagų yra net 2 g. Dėl savo turtingos būtinųjų maistinių medžiagų sudėties, obuoliai yra palankūs sveikatai ir daugeliu kitų aspektų: vitaminų, mineralinių medžiagų polifenolių gausa prisideda prie lėtinių ligų profilaktikos, senėjimo stabdymo. 

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, obuolys yra lengvai, visus metus gaunamas vaisius. „Obuolio maistingumas – gausus. Tai puikus energijos šaltinis, nes 100 g obuolio yra 13 g angliavandenių, iš kurių fruktozės ir kitų, naudingų cukrų yra 7-8 g, skaidulinių medžiagų apie 2 g. Obuoliai taip pat yra vitamino C bei kitų antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis“, – teigiamas obuolių naudas vardija gydytoja dietologė. 

Nepaisant didelės šių vaisių naudos, dr. E. Gavelienė primena, jog tinkamiausias metas valgyti vaisius yra priešpiečiai. Tiesa, vaisiai gali būti ne tik sveikatai palankus užkandis, bet ir patiekalo dalis, pavyzdžiui, salotose: „Rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200-300 gramų, tad tai galėtų būti 2-3 obuoliai. Tokio kiekio per dieną turėtų visiškai pakakti, kad patenkintume žmogaus organizmo maistinių medžiagų, gaunamų su vaisiais, poreikius.“

Kalbėdama apie labiausiai rekomenduojamą obuolių rūšį, gydytoja sako, kad tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio: „Galime ne tik pasirinkti vis kitą obuolių rūšį ieškant saldesnių,rūgštesnių, sultingesnių ar mažiau sultingų, bet ir kaitalioti jų vartojimo būdą: valgyti žalius, keptus, raugintus ar džiovintus obuolius, gerti jų sultis. Tuo tarpu mažesniems vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, taip pat varginamiems pilvo pūtimo, obuolius reiktų valgyti be žievelės. Naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama diskomforto pilve.“

Perkamumo pikas – nuo lapkričio iki gegužės  

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad nors populiariausi vaisiai yra bananai, obuoliai taip pat karaliauja perkamumo viršūnėse. Didžiausias jų pirkimo pikas tęsiasi žiemą, nuo lapkričio iki gegužės mėnesio:  „Dažnas lietuvis jaukaus savaitgalio neįsivaizduoja be namuose garuojančio obuolių pyrago ar kito deserto. Mūsų parduotuvių lentynas obuoliai dažniausiai pasiekia iš Olandijos, Belgijos, Nyderlandų, Lenkijos, JAV bei Lietuvos – jų galima įsigyti beveik visus metus. Dėl geografinės įvairovės, pirkėjai turi galimybę išbandyti skirtingų rūšių obuolius: nuo saldžių, minkštų iki sultingų ir traškių arba su rūgštele, kaip, pavyzdžiui, žieminės obuolių veislės.“

Norint kuo ilgiau išlaikyti obuolius šviežius, O. Suchočeva pataria juos laikyti kambario temperatūroje, vėsioje ir tamsioje vietoje: „Tiesa, obuolius galima laikyti ir šaldytuve, vaisių ir daržovių skyriuje, tačiau tam, kad geriau jaustumėte aromatą, juos rekomenduojama išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambario temperatūroje. Tuo tarpu renkantis obuolius parduotuvėje geriau iš lentynos neimti tų, kurie turi minkštų, rudų dėmių ar yra prastos išvaizdos.“

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės, nesuvalgytus obuolius galima rauginti, konservuoti ar net užšaldyti: „Rauginti obuoliai išsiskiria didžiuliu vitaminų bei mineralų kiekiu ir yra probiotikų šaltinis, o šaldytuose obuoliuose išlieka daugelis naudingų medžiagų. Žinoma, geriausia apsipirkimus planuoti taip, kad daug vaisių bei kitų maisto likučių namuose neliktų. Taip pavyks ne tik išvengti maisto švaistymo, bet ir sutaupyti. Tai padaryti galima ir renkantis oranžiniais lipdukais pažymėtus vaisius ar jų rinkinius. Taip parduotuvėse žymimi vaisiai, kurie prarado savo prekinę išvaizdą, tačiau jų skonis bei kokybė vis dar yra tinkami vartojimui.  Kokybiškų produktų už prieinamą kainą taip pat leis įsigyti „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos.“

„Rimi“ kulinarijos ekspertai kviečia pasigaminti itin paprastas, bet gardžias obuolių spurgas, kurių skonis nepaliks abejingų.  

RECEPTAS

Obuolių „spurgos“

Spurgoms reik ės: 

2 vnt. obuolių;

2 šaukštų žemės riešutų kremo;

1 vnt. banano;

2 šaukštelių šokolado padažo „Ica“;

2 šaukštų graikiško jogurto be priedų;

10 vnt šilauogių;

2 šaukštelių granolos;

2 šaukštų šokolado ir riešutų kremo;        

5 vnt. braškių;

2 šaukštelių kokosų drožlių. 

Gaminimo eiga:

  1. Obuolius supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais ir išimkite šerdį.
  2. 2 riekeles ištepkite žemės riešutų kremu. Ant viršaus išdėliokite pjaustytą bananą ir apipilkite šokolado padažu.
  3. 2 riekeles aptepkite graikišku jogurtu, ant viršaus išdėliokite mėlynes ir apibarstykite granola arba dribsniais.
  4. 2 riekeles aptepkite šokolado ir riešutų kremu, ant viršaus išdėliokite griežinėliais pjaustytas braškes ir apibarstykite kokoso drožlėmis.

Skanaus!

Komentarai 1

  1. JONAS says:
    2 mėn. ago

    Aš tai nuo ryto suvalgau bent keturius obolius su puse kg lašiniu tai labai sveikair energija visai dienai

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Kitas įrašas

Savaitgalio diskusija: Ar reikia baseiną ir „Kalitą“ perduoti valdyti privatininkams?

Panašūs straipsniai

AFP-Scanpix nuotr.

Dėl E. Macrono pensijų reformos Prancūzijoje įsiplieskė nauji smurtiniai protestai

2023-03-24
0

Prancūzijoje ketvirtadienį vėl vyko masiniai, smurtu paženklinti protestai – įsiutę demonstrantai susirėmė su saugumo pajėgomis.

Tai kol kas didžiausias smurto protrūkis...

Savaitgalio diskusija: Ar reikia aptverti Anykščių koplyčią?

2023-03-24
14

Anykščių rajono savivaldybė paskelbė senosios Anykščių koplyčios teritorijos sutvarkymo darbų viešąjį pirkimą. Kaip jau anksčiau skelbėme, koplyčios teritoriją yra numatyta...

Prašoma nukabinti „vaiduoklius“

2023-03-24
8

Kovo 21 dieną, antradienį, surengtame Anykščių rajono savivaldybės Kultūros tarybos posėdyje prisiminti Anykščiuose, Dainuvos slėnyje, ant medžių kabantys „vaiduokliai“, kurie...

„Valstiečius“ Anykščiuose paliko mažumoje

2023-03-24
114

Visi 18 į Anykščių rajono tarybą išrinktų Lietuvos socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“  ir Lietuvos...

Anykšta TV:

Naujienos

Dėl E. Macrono pensijų reformos Prancūzijoje įsiplieskė nauji smurtiniai protestai
Savaitgalio diskusija: Ar reikia aptverti Anykščių koplyčią?
Prašoma nukabinti „vaiduoklius“
„Valstiečius“ Anykščiuose paliko mažumoje
Pradėti kairiojo Šventosios upės tako infrastruktūros remonto darbai
VRK po diskusijų patvirtino Anykščių rajono mero rinkimų rezultatus

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Kovo 23 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 22 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 21 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 20 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 19 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 18 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

VRK tvirtins galutinius rinkimų rezultatus 34-iose savivaldybėse, spręs dėl K. Tubio
Lietuvoje bus įvestas vasaros laikas
Naujas Muziejų įstatymas: nebelieka respublikinių muziejų, atsiras darbuotojai emeritai
Atvejai apie artimųjų įsidarbinimą aukštose pareigose jau panašūs į sistemą
Vartotojai ir žalieji remia Lietuvos banko siūlymą atsisakyti 1 ir 2 centų monetų
Pieno ūkininkai prie Seimo rengia protestą, reikalaus K. Navicko atsistatydinimo

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

Apklausa

Ar pritartumėte, kad būtų rengiami nauji Anykščių rajono mero rinkimai?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jara kovas

Jara kovas

Anykštėno kortelė

Anykštėno kortelė

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Saulenis

Saulenis

Biržiečių žodis

Biržiečių žodis

Bendraukime Facebook tinkle



baseino bangenis dovanų kuponas

baseino bangenis dovanų kuponas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Duju balionai 300×250@2x

Duju balionai 300×250@2x

UAB „Anykštos redakcija“ leidžia laikraštį „Anykšta“, žurnalą „Aukštaitiškas formatas“ , internetinį naujienų portalą www.anyksta.lt.

Antradieniais ir šeštadieniais leidžiamas laikraštis „Anykšta“ – didžiausias Utenos apskrityje.

Laikraštis įkurtas 1948 m. Iki 1990–ųjų jo pavadinimas – „Kolektyvinis darbas“.

UAB „Anykštos redakcija“
Įm. kodas: 154129124
PVM kodas: LT54129219
Banko rekvizitai: Luminor Bank AS, Lietuvos skyrius
A/s: LT954010043100090251
Adresas: Vilniaus g. 29, LT-29145, Anykščiai

UAB „Anykštos redakcija“ direktorė, vyriausioji redaktorė – Gražina Šmigelskienė
Portalo Anyksta.lt redaktorius – Robertas Aleksiejūnas

Remia projektus:  „Kadras“ (4 tūkst. Eur), „Legenda: Gyvieji Anykščiai – 2023“ (7 tūkst. Eur).

anykta.lt logo

UAB“Anykštos redakcija“ – Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos narė.

  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In