• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 18 rugsėjo, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Ne išmesti, o sunaudoti: rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą

Pranešimas spaudai
2022-09-17
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Rauginimas išgyvena tikrą renesansą – gardžiomis, traškiomis daržovėmis gardinami įvairūs patiekalai. Ir ne tik dėl skonio, bet ir ypač vertinamų naudingųjų raugintų produktų savybių Atėjus rudeniui, rauginimas gali būti ir puikus būdas sumaniai panaudoti gausų daržovių derlių. Ir visai nesvarbu, jei nei sodo, nei derliaus neturite – pirkinių krepšeliuose atsidūrusios sezoninės daržovės gali būti rauginamos ir miesto namų virtuvėje.

Knygą „Natūralus rauginimas“ parašiusi Ieva Šidlaitė kartu su elektronine maisto ir kasdienių prekių parduotuve „Barbora“ dalijasi rauginimo – smagaus ir paprasto užsiėmimo – ypatumais ir nauda.

Ištisus metus

Nors apie rauginimą pradedama kalbėti rudenį, kai prireikia sunaudoti vasaros ir ką tik užderėjusias rudens gėrybes, I. Šidlaitė tikina – rauginimas vyksta ištisus metus, o rauginti produktai valgomi kasdien, tik kartais apie tai nesusimąstoma.

„Juk tai ir duona, kepta su raugu, ir pieno produktai – grietinė, rūgpienis, kefyras, jogurtas, varškė, sūriai. Rauginti yra ir tokie gėrimai kaip gira, kombuča, kai kurie alkoholiniai gėrimai. Taigi vienų produktų, pavyzdžiui, daržovių rauginimas yra sezoninis konservavimo būdas, o kiti rauginami ištisus metus“, – sako I. Šidlaitė.

Rauginti produktai populiarūs ne tik dėl skonio, bet ir naudos organizmui, ypač – žmogaus vidinei mikrofolorai, saugančiai organizmą nuo virusų atakų, sako I. Šidlaitė.  „Rauginti produktai – geriausias maistas mūsų vidinei mikroflorai, todėl juos naudinga valgyti nors ir kasdien. Raugintos daržovės gali padėti padidinti vitamino C ir kitų vitaminų kiekį, paskatinti mineralų ir kitų maisto medžiagų įsisavinimą, tad ir nauda sveikatai – neabejotina“, – teigia pašnekovė.

Įvairiausių patiekalų sudėtinė dalis

Rauginti produktai vietą racione randa įvairiais būdais: vieni mėgsta kramsnoti raugintas daržoves it užkandžius, tiesiai iš stiklainio, kitiems tai – vienas iš ingredientų ruošiant įvairius patiekalus.

 „Mūsų senovinėje tradicinėje virtuvėje rauginti kopūstai ar burokai nevalgyti vieni – jų dėta į sriubas, troškinius, maišyta su kitais produktais. Raugintos daržovės – puikus sriubų ir troškinių priedas, suteikiantis rūgštumo, sūrumo ir taip madingo „umami“ skonio. Štai keli sūdyti-rauginti agrastai gali tapti skonio „bomba“ padažui prie grilio patiekalų. O įpylus raugintų daržovių sūrymo į šviežių daržovių salotas, patiekalui suteiksime ne tik ypatingo skonio, bet ir naudingų gyvųjų bakterijų dozę“, – pasakoja I. Šidlaitė.

Būdas suvartoti, o ne išmesti likučius

Jeigu norite ne iššvaistyti gausų rudeninį derlių, o visą jį sunaudoti, – rauginimas puikiai tam tinka. Ir ne tik savo pačių užaugintą derlių – juk sezoninių daržovių puikiomis kainomis įsigyti ir užsirauginti gali savo sodo nė neturintys.

„Sezoninės daržovės yra pačios sveikiausios ir pigiausios, tačiau jų greitai nebelieka. Todėl rauginimas – puikus būdas išsaugoti tai, kas geriausia, įsigijus didesnį šviežių daržovių kiekį. Net ir mažame miesto bute galima atsidaryti savo eksperimentinę rauginimo laboratoriją. Užsiraugę 1-2 kopūstus pastebėsite, kad kartu galima užsiraugti ir saliero kotą, morką ar burokėlį, gal net apelsino ar greipfruto skiltelę“, – sako I. Šidlaitė.

Pasak elektroninės parduotuvės „Barbora“ komunikacijos vadovės Jurgitos Gižaitės-Tulabienės, šviežios daržovės visus metus yra tarp perkamiausių.

„Tokios daržovės kaip švieži agurkai, lietuviškos morkos, saldžiosios paprikos, brokoliai, cukinijos ar svogūnai atsiduria kone kiekvieno kliento krepšelyje. Šios daržovės vienodai populiarios tiek žiemą, tiek vasarą. Tad tikimės, kad Ievos patarimai padės atrasti dar įvairesnių būdų panaudoti populiarias daržoves ir taip praturtinti savo mitybą“, – sako J. Gižaitė-Tulabienė.

I. Šidlaitė prideda, kad visi nesunaudoti daržovių likučiai gali atsidurti mažuose gražiuose stiklainėliuose – nieks nepagalvotų, kad tai taupymo būdas, nenorint išmesti dar tinkamų valgyti daržovių, o ne gurmaniškas produktas.

Ypatingų žinių nereikia, svarbiausia – noras

Susigundėte rauginimu? I. Šidlaitė sako, kad norint pasiruošti taip fermentuotų daržovių nereikia jokių ypatingų prietaisų.

„Nereikia ir didelių kibirų, kaip galima būtų pamanyti – miesto bute galima užsiraugti vieną kopūstą, jį laikyti šaldytuve, o suvalgius užsiraugti ir kitą. Viskas, ko reikia, – tai noras rauginti, keli 0,5-3 l stiklainiai, šaukštas, druska, vanduo ir rauginimui pasirinkti produktai.

Svarbiausia žinoti vieną esminį principą – kad 1 kilogramui daržovių reikia 20-30 g druskos, visa kita paaiškės pradėjus rauginti“, – teigia I. Šidlaitė, kviečianti išbandyti vieną receptą.

Kopūstai su burokais, morkomis ir česnakais

Ievos Šidlaitės receptas iš knygos „Natūralus rauginimas“

Reikės:

1kg kopūsto

0,5 kg raudonų nevirtų burokėlių

0,5 kg nevirtų morkų

Nedidelės česnako galvutės

50 g rupios akmens ar jūros druskos

Kaip gaminti:

Kopūstus supjaustome nemažais kvadratėliais, burokėlius plonomis skiltelėmis arba šiaudeliais, morkas ir šesnakus plonais griežinėliais. Sudedame daržoves į dubenį, užpilame druską ir gerai išmaišome ir išminkome kol ims skirtis sultys.

Kadangi daržovės supjaustytos stambiai, naudinga jas prislėgti ir palikti per naktį, tik tuomet sudėti į stiklainį ar kitą indą, skirtą rauginimui. Pažiūrime, ar užtenka sulčių, kad apsemtų daržoves. Jei neužtenka, įpilame sūrymo (30gr druskos 1 l vandens). Paliekame 3 – 5 dienoms kambario temperatūroje kol įrūgs ir nešame į vėsią vietą. Šis mišinys labai skanus vietoje salotų, taip pat išeina puikūs tinginio barščiai, nes nieko nereikia pjaustyti, telieka suversti raugintas daržoves į sultinį.

Komentarai 1

  1. Jurate says:
    3 metai ago

    Tuoj pasiūlys tiems kas neįperka, maisto susirasti konteineriuose ?

Kitas įrašas

"Anykštos" prenumeratos akcija 2026 metams

Jonavoje apsaugos darbuotoju dirbantis, laisvalaikį muzikai skiriantis Erikas Imbrasas su nostalgija prisimena gimtąjį Kavarską.

Palankūs vėjai į Kavarską gali atpūsti roko muzikos projektą

Panašūs straipsniai

Prie Antano Baranausko pagrindinės mokyklos pastato, aptvare bus įkurdinti gyvūlėliai.

Antano Baranausko mokykla apdovanota Žaliąja vėliava

2025-09-17
1

Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla, dalyvaujanti Gamtosauginių mokyklų programoje, už pasiekimus aplinkosaugos srityje apdovanota Žaliąja vėliava ir Aplinkosauginio švietimo fondo...

Anykščiuose surengtas tarptautinis forumas apie socialinį verslumą

2025-09-17
1

Rugsėjo 16–18 dienomis Anykščiuose vyksta tarptautinis Pasaulio banko organizuojamas forumas, skirtas socialinio verslumo temai.

Kaip praneša Anykščių rajono savivaldybė, renginyje dalyvaujantys...

„Valhalla baro” direktorius tapo Lietuvos someljė čempionato vicečempionu

2025-09-17
1

Rugsėjo 15 dieną Lietuvos someljė čempionatą 2025  „Codornu Zero Grand Prix“ laimėjo Ignatij Semionov iš restorano „Saint Malo“. Jau kelinti...

Jolantos Mačiulienės nuotr.

Tarp geriausių pasaulio grožio meistrų – ir anykštėnė

2025-09-17
11

Paryžiuje vyko OMC Pasaulio čempionas, kuriame Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos (KIGSA) komanda pelnė ne vieną apdovanojimą.

Tarp jų - ir...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Antano Baranausko mokykla apdovanota Žaliąja vėliava
Anykščiuose surengtas tarptautinis forumas apie socialinį verslumą
„Valhalla baro” direktorius tapo Lietuvos someljė čempionato vicečempionu
Tarp geriausių pasaulio grožio meistrų – ir anykštėnė
Tomas Tomilinas: „Nutraukime žiaurų elgesį su gyvūnais“
Pradėjo dirbti trečioji mero patarėja

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Rugsėjo 16 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 15 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 14 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 12 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Rugsėjo 11 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Saulius Skvernelis: yra įvairių paramos variantų, kaip išgelbėti valstybę nuo šito chaoso
Įsigyti vaistą nuo COVID-19 ligos bus galima bet kurioje vaistinėje
Aplinkos ministerija: grąžinama teisė medžioti kariniuose poligonuose
Apklausa: apie pusė Lietuvos gyventojų teigiamai vertina tai, kad premjere tapo Inga Ruginienė
Molėtų plente susidūrė trys automobiliai, du žmonės žuvo
Tyrimas: SAM intervencijos blogins pacientams paslaugų kokybę, medikams – prastesnės darbo salygos

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kokia Jūsų nuomonė apie visuomeninį Anykščių rajono transportą?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Romai- 300×600

Romai- 300×600

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

baseinas bangenis

baseinas bangenis

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In