• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Sekmadienis, 13 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Ne išmesti, o sunaudoti: rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą

Pranešimas spaudai
2022-09-17
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Rauginimas išgyvena tikrą renesansą – gardžiomis, traškiomis daržovėmis gardinami įvairūs patiekalai. Ir ne tik dėl skonio, bet ir ypač vertinamų naudingųjų raugintų produktų savybių Atėjus rudeniui, rauginimas gali būti ir puikus būdas sumaniai panaudoti gausų daržovių derlių. Ir visai nesvarbu, jei nei sodo, nei derliaus neturite – pirkinių krepšeliuose atsidūrusios sezoninės daržovės gali būti rauginamos ir miesto namų virtuvėje.

Knygą „Natūralus rauginimas“ parašiusi Ieva Šidlaitė kartu su elektronine maisto ir kasdienių prekių parduotuve „Barbora“ dalijasi rauginimo – smagaus ir paprasto užsiėmimo – ypatumais ir nauda.

Ištisus metus

Nors apie rauginimą pradedama kalbėti rudenį, kai prireikia sunaudoti vasaros ir ką tik užderėjusias rudens gėrybes, I. Šidlaitė tikina – rauginimas vyksta ištisus metus, o rauginti produktai valgomi kasdien, tik kartais apie tai nesusimąstoma.

„Juk tai ir duona, kepta su raugu, ir pieno produktai – grietinė, rūgpienis, kefyras, jogurtas, varškė, sūriai. Rauginti yra ir tokie gėrimai kaip gira, kombuča, kai kurie alkoholiniai gėrimai. Taigi vienų produktų, pavyzdžiui, daržovių rauginimas yra sezoninis konservavimo būdas, o kiti rauginami ištisus metus“, – sako I. Šidlaitė.

Rauginti produktai populiarūs ne tik dėl skonio, bet ir naudos organizmui, ypač – žmogaus vidinei mikrofolorai, saugančiai organizmą nuo virusų atakų, sako I. Šidlaitė.  „Rauginti produktai – geriausias maistas mūsų vidinei mikroflorai, todėl juos naudinga valgyti nors ir kasdien. Raugintos daržovės gali padėti padidinti vitamino C ir kitų vitaminų kiekį, paskatinti mineralų ir kitų maisto medžiagų įsisavinimą, tad ir nauda sveikatai – neabejotina“, – teigia pašnekovė.

Įvairiausių patiekalų sudėtinė dalis

Rauginti produktai vietą racione randa įvairiais būdais: vieni mėgsta kramsnoti raugintas daržoves it užkandžius, tiesiai iš stiklainio, kitiems tai – vienas iš ingredientų ruošiant įvairius patiekalus.

 „Mūsų senovinėje tradicinėje virtuvėje rauginti kopūstai ar burokai nevalgyti vieni – jų dėta į sriubas, troškinius, maišyta su kitais produktais. Raugintos daržovės – puikus sriubų ir troškinių priedas, suteikiantis rūgštumo, sūrumo ir taip madingo „umami“ skonio. Štai keli sūdyti-rauginti agrastai gali tapti skonio „bomba“ padažui prie grilio patiekalų. O įpylus raugintų daržovių sūrymo į šviežių daržovių salotas, patiekalui suteiksime ne tik ypatingo skonio, bet ir naudingų gyvųjų bakterijų dozę“, – pasakoja I. Šidlaitė.

Būdas suvartoti, o ne išmesti likučius

Jeigu norite ne iššvaistyti gausų rudeninį derlių, o visą jį sunaudoti, – rauginimas puikiai tam tinka. Ir ne tik savo pačių užaugintą derlių – juk sezoninių daržovių puikiomis kainomis įsigyti ir užsirauginti gali savo sodo nė neturintys.

„Sezoninės daržovės yra pačios sveikiausios ir pigiausios, tačiau jų greitai nebelieka. Todėl rauginimas – puikus būdas išsaugoti tai, kas geriausia, įsigijus didesnį šviežių daržovių kiekį. Net ir mažame miesto bute galima atsidaryti savo eksperimentinę rauginimo laboratoriją. Užsiraugę 1-2 kopūstus pastebėsite, kad kartu galima užsiraugti ir saliero kotą, morką ar burokėlį, gal net apelsino ar greipfruto skiltelę“, – sako I. Šidlaitė.

Pasak elektroninės parduotuvės „Barbora“ komunikacijos vadovės Jurgitos Gižaitės-Tulabienės, šviežios daržovės visus metus yra tarp perkamiausių.

„Tokios daržovės kaip švieži agurkai, lietuviškos morkos, saldžiosios paprikos, brokoliai, cukinijos ar svogūnai atsiduria kone kiekvieno kliento krepšelyje. Šios daržovės vienodai populiarios tiek žiemą, tiek vasarą. Tad tikimės, kad Ievos patarimai padės atrasti dar įvairesnių būdų panaudoti populiarias daržoves ir taip praturtinti savo mitybą“, – sako J. Gižaitė-Tulabienė.

I. Šidlaitė prideda, kad visi nesunaudoti daržovių likučiai gali atsidurti mažuose gražiuose stiklainėliuose – nieks nepagalvotų, kad tai taupymo būdas, nenorint išmesti dar tinkamų valgyti daržovių, o ne gurmaniškas produktas.

Ypatingų žinių nereikia, svarbiausia – noras

Susigundėte rauginimu? I. Šidlaitė sako, kad norint pasiruošti taip fermentuotų daržovių nereikia jokių ypatingų prietaisų.

„Nereikia ir didelių kibirų, kaip galima būtų pamanyti – miesto bute galima užsiraugti vieną kopūstą, jį laikyti šaldytuve, o suvalgius užsiraugti ir kitą. Viskas, ko reikia, – tai noras rauginti, keli 0,5-3 l stiklainiai, šaukštas, druska, vanduo ir rauginimui pasirinkti produktai.

Svarbiausia žinoti vieną esminį principą – kad 1 kilogramui daržovių reikia 20-30 g druskos, visa kita paaiškės pradėjus rauginti“, – teigia I. Šidlaitė, kviečianti išbandyti vieną receptą.

Kopūstai su burokais, morkomis ir česnakais

Ievos Šidlaitės receptas iš knygos „Natūralus rauginimas“

Reikės:

1kg kopūsto

0,5 kg raudonų nevirtų burokėlių

0,5 kg nevirtų morkų

Nedidelės česnako galvutės

50 g rupios akmens ar jūros druskos

Kaip gaminti:

Kopūstus supjaustome nemažais kvadratėliais, burokėlius plonomis skiltelėmis arba šiaudeliais, morkas ir šesnakus plonais griežinėliais. Sudedame daržoves į dubenį, užpilame druską ir gerai išmaišome ir išminkome kol ims skirtis sultys.

Kadangi daržovės supjaustytos stambiai, naudinga jas prislėgti ir palikti per naktį, tik tuomet sudėti į stiklainį ar kitą indą, skirtą rauginimui. Pažiūrime, ar užtenka sulčių, kad apsemtų daržoves. Jei neužtenka, įpilame sūrymo (30gr druskos 1 l vandens). Paliekame 3 – 5 dienoms kambario temperatūroje kol įrūgs ir nešame į vėsią vietą. Šis mišinys labai skanus vietoje salotų, taip pat išeina puikūs tinginio barščiai, nes nieko nereikia pjaustyti, telieka suversti raugintas daržoves į sultinį.

Komentarai 1

  1. Jurate says:
    3 metai ago

    Tuoj pasiūlys tiems kas neįperka, maisto susirasti konteineriuose ?

Kitas įrašas
Jonavoje apsaugos darbuotoju dirbantis, laisvalaikį muzikai skiriantis Erikas Imbrasas su nostalgija prisimena gimtąjį Kavarską.

Palankūs vėjai į Kavarską gali atpūsti roko muzikos projektą

Panašūs straipsniai

Muziejus atsisakė grynųjų pinigų

2025-07-13
0

Greitai bus metai, kaip Anykščių A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus direktorės pareigas eina čia kultūros projektų vadove dirbusi...

Siūlo žmonėms pagarbos nešykštėti

2025-07-13
4

Viešojoje erdvėje pasigirsta nuomonių, kad Anykščių rajono garbės ;piliečio vardą reikėtų suteikti ne kiekvienais metais, nes esą rajone nėra daug tokio...

Apželdintoja Agnė Morkūnienė džiaugiasi smalsiais ir svetingais anykštėnais.

Viešose erdvėse bujoja česnakai, o gyventojai gėlynus slepia už tvorų

2025-07-13
0

Per patį gėlių žydėjimą parūpo pasižvalgyti po Anykščių miesto viešąsias erdves, paeiti individualių namų gatvelėmis. Pasitaikė pamatyti, kaip baigiančias nužydėti...

Jubiliejinės 75-ečio parodos „Veidai ir mintys“ atidarymas „Prospekto“ galerijoje. Knygos autorė Pranciška Regina Liubertaitė su Algimantu Žižiūnu.	            Ramūno Danisevičiaus nuotr.

„Fotografijose – mano gyvenimas, fotografijose – mano meilė“

2025-07-12
0

Tokiu įrašu iš Algimanto Žižiūno dienoraščio prasideda ką tik pasirodžiusi Pranciškos Reginos Liubertaitės knyga „Lemtis būti fotografu. Algimantas Žižiūnas: gyvenimas...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Muziejus atsisakė grynųjų pinigų
Siūlo žmonėms pagarbos nešykštėti
Viešose erdvėse bujoja česnakai, o gyventojai gėlynus slepia už tvorų
„Fotografijose – mano gyvenimas, fotografijose – mano meilė“
Nevėžis per parą pakilo 35 centimetrais
Prie paminklo Laisvei ištikimybę Lietuvai prisiekė dešimtys šaulių

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 12 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 10 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 10 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 9 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 7 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Baltijos šalyse pastarąją savaitę brango dyzelinas
Rusijos prekių eksportas sausį-gegužę menko 6,2 proc., importas augo 1,7 proc.
Ministerija siūlo švelninti reikalavimus kurorto statusui
Baigtas tyrimas dėl mirtino incidento Utenos ralyje
Daugėja griežtai neigiamai vertinančių Vyriausybę gyventojų skaičius
„Via Lietuva“: magistralės Vilnius–Utena rekonstravimas įsibėgėjo – atskirose atkarpose jau paklotas asfalto pagrindo sluoksnis

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In