• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Trečiadienis, 9 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Populiarėjantis augalinis pienas: lengvi būdai pasigaminti jį namuose

Pranešimas spaudai
2022-01-15
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Sveikiau, skaniau ir įvairiau – Lietuvos gyventojai vis dažniau į savo maisto racioną įtraukia ne tik daugiau įvairių grūdų, sėklų ir riešutų, bet ir sparčiai populiarėjantį augalinį pieną. Dažniausiai atsižvelgiama į jo naudą sveikatai, skonio savybes ir įvairovę – šis produktas gaminamas net iš ryžių ar bulvių. Taip pat dažną išmėginti augalinį pieną paskatina galimybė pasigaminti jį tiesiog savo namų virtuvėje.

Virtuvėje – ir egzotiniai skoniai

Nors Vakarų Europoje augalinis pienas jau dažnai atrandamas daugybėje virtuvių, Lietuvoje jo vartojimo kultūra dar nėra taip stipriai įsitvirtinusi. Tiesa, kaip pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, šalies gyventojai pamažu vis drąsiau žvelgia į įvairiausių kategorijų, iš pažiūros ganėtinai neįprastą ar net egzotišką augalinį pieną.

„Nors funkcinio ir ne karvių pieno kategorijos pardavimuose pirmauja pienas be laktozės, gyventojai vis dažniau renkasi ir įvairesnio skonio augalinio pieno produktus – sojų pienas praėjusiais metais sudarė net dešimtadalį šios kategorijos pardavimų, lietuviai taip pat rinkosi avižų (8 proc.), kokosų (3 proc.) ir ryžių (1 proc.) pieną. Naujų skonių ieškantys šalies gyventojai išmėgino ir lazdyno riešutų, anakardžių, kitų riešutų, kanapių, grikių ir žirnių pieną“, – situaciją apžvelgia „Maximos“ atstovė.

Bulvių pienas

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad gamintojai laikui bėgant pasiūlo vis įvairesnių augalinio pieno produktų, o kone naujausias – pagamintas iš bulvių, kurias galima drąsiai vadinti vienomis mėgstamiausių Lietuvos gyventojų daržovių. Itin vertinama, kad šis gėrimas neturi tokių alergenų kaip laktozė ir glitimas, yra tinkamas ir riešutams alergiškiems žmonėms. Taip pat šiame piene nėra daug riebalų ir cukraus, bet gausu vitaminų, kalcio ir blogojo cholesterolio kiekį širdies raumenyje mažinančios folio rūgšties.

„Reikia nuraminti, kad šis produktas tikrai neturi specifinio skonio – juk bulvės yra beskonės, tad bulvių pienu drąsiai galima skaninti ir kavą. Svarbu ir tai, kad šį pieną galima pasigaminti tiesiog savo namų virtuvėje vos iš kelių ingredientų: trijų puodelių šilto užvirinto vandens, didelės bulvės, šiek tiek druskos ir arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto. Nuskustą ir supjaustytą bulvę išvirkite pasūdytame vandenyje, tada ją kartu su vandeniu ir vanilės ekstraktu apie penkias minutes smulkinkite elektriniu trintuvu, o galiausiai nukoškite per drobinį rankšluostį ar tinklelį“, – aiškina maisto kulinarijos ekspertė.

Avižų pienas

Namuose lengvai pasigaminti galima ir Lietuvos gyventojų jau atrastą iš avižų gaminamą augalinį pieną, kuris taip pat puikiai tinka balinti kavą ar skaninti įvairius dribsnius. Šis gėrimas sulaukia populiarumo, nes yra neriebus ir malonaus skonio, savo sudėtyje turi daugybę naudingų medžiagų: baltymų, angliavandenių, vitamino B, organizmui būtinų aminorūgščių.

„Norėdami pasigaminti šį pieną vandenyje išmirkykite apie 100 gramų avižinių dribsnių, po to juos perplaukite, nusausinkite bei su litru vandens, žiupsneliu druskos ir vienu arbatiniu šaukšteliu vanilės sutrinkite elektriniu trintuvu, kol masė taps baltu skysčiu. Galiausiai nuspauskite skystį ir mėgaukitės. Pieną galite paskaninti ir medumi, klevų sirupu ar per naktį išmirkytomis datulėmis“, – pataria B. Baratinskaitė.

Kokosų pienas

Kaip teigia „Maximos“ atstovė, šis augalinis pienas yra puikus pasirinkimas besirūpinantiems savo sveikata dėl daugybės naudingų medžiagų ir nedidelio kiekio cholesterolio. Taip pat mėgstantiems suktis virtuvėje gaminant egzotiškus pietryčių Azijos, Indijos virtuvių patiekalus ar tiesiog norint  paskaninti tokius įprastus patiekalus kaip blynai.

„Jo paragauti tiesiog privalu kiekvienam maisto entuziastui, ypač kai kokosų pieną pasigaminti itin lengva – pakanka kokoso drožles išmirkyti keliuose puodeliuose vandens, sutrinti elektriniu smulkintuvu ir išspausti per tinklelį. Aišku, kur kas geresnio rezultato galima tikėtis naudojant visą kokosą – reikia sutrinti jame esantį skystį ir kokoso minkštimą, tik jau persunkti gautą masę privalu ne vieną, o kelis kartus. Įdomu, kad kokosų pienas naudojamas ir kosmetikoje, tad jį galima išmėginti gaminant ne tik maisto patiekalus, bet ir veido kaukes“, – pasakoja maisto kulinarijos ekspertė.

Pieno gamybai – ryžiai ir riešutai

Kai norisi saldžiau, B. Baratinskaitė siūlo pasigaminti migdolų pieno. Jis gaunamas šiuos riešutus išbrinkinus vandenyje, po to sumalus ir nukošus. Tokiu pat principu virtuvėje dienos šviesą išvysta ir ryžių pienas, kuris yra puikus pasirinkimas alergiškiems riešutams ir gyvulinės kilmės pienui žmonėms. Besižvalgantiems į naudą sveikatai, imponuoti turėtų tai, kad ryžių piene visai nėra cholesterolio.

„Panašiu principu kaip ir visus minėtus augalinio pieno gėrimus galima pasigaminti net grikių ar Lietuvos gyventojų pamėgtų anakardžių pieną. Tik svarbu nepamiršti, kad namuose gaminant augalinį pieną riešutus reikėtų mirkyti 12–48 val., sėklas – 4–10 val., o kruopas – 6–8 val. Visa kita priklauso tik nuo vaizduotės ir noro paragauti naujų skonių“, – teigia „Maximos“ atstovė.

Kitas įrašas

Bus gaminami ir kabinami varpeliai

Panašūs straipsniai

Medikų atlyginimai per 9 metus išaugo tris kartus

2025-07-09
2

Viešosiose gydymo įstaigose dirbančio medicinos personalo vidutinis darbo užmokestis (VDU) nuo 2016 m. iki 2025 m. I ketvirčio padidėjo tris...

Biblioteka kviečia „pasukti” laidiniu telefonu

2025-07-09
1

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešojoje bibliotekoje, šeimos relikvijų ekspozicijoje, veikia Arūno Vilkončiaus asmeninės kolekcijos paroda „Telefonai Lietuvoje“.

Parodos eksponatai...

Anykščių rajono savivaldybė teigia, kad Valstybės kontrolės išvada daugiausia susijusi su savivaldybės planuojama 5 milijonų 435 tūkstančių eurų dydžio paskola investicinių projektų įgyvendinimui.

Šalia savivaldybės pastato ir kitose miesto vietose bus vertinami želdiniai

2025-07-09
0

Anykščių rajono savivaldybės administracija sudarė paslaugų teikimo sutartį su UAB „Arbovita ir Ko“ dėl viešųjų erdvių želdinių būklės arboristinio įvertinimo....

Ar rajone yra „šimtukų”, dar neaišku

2025-07-09
2

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) skelbia pirmuosius lietuvių kalbos ir literatūros išplėstinio ir bendrojo kursų, matematikos išplėstinio ir bendrojo kursų, istorijos,...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Medikų atlyginimai per 9 metus išaugo tris kartus
Biblioteka kviečia „pasukti” laidiniu telefonu
Šalia savivaldybės pastato ir kitose miesto vietose bus vertinami želdiniai
Ar rajone yra „šimtukų”, dar neaišku
Traupyje „apsigyveno” naujas katinas
Per Anykščių miesto šventę bus šaudomi fejerverkai. Ar reikėtų jų atsisakyti?

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Kelininkai įspėja – rytoj galimas pavojingas lietus
Vyriausybė pritarė kompensacijai už šuns pagalbininko įsigijimą neįgaliesiems
Prie Vyriausybės – abiturientų protestas dėl egzaminų
Lietuvos mokykloms – kompiuteriai ir įranga už 4,6 mln. eurų
Abiturientai protestuos dėl nesklandumų per brandos egzaminus, ministerija skelbs jų rezultatus
Antros pakopos pensijų fondų grąža šiemet augo 3,4 proc.

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In