• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Trečiadienis, 18 birželio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Salierai – ne visų mėgstama, tačiau itin maistinga daržovė: patarimai, kaip namuose juos ilgiau išlaikyti šviežius

Pranešimas spaudai
2022-01-08
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Nors vieni salierais gardina salotas, troškinius, sriubas ar valgo juos žalius, kiti ryškaus šios daržovės skonio tiesiog nemėgsta. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, salierai itin tinkami pošventiniam laikotarpiui, kai norisi lengvesnio maisto – juose gausu vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų, vitaminų bei žmogaus organizmui reikalingų mineralų, o jų panaudojimas kulinarijoje itin universalus: galima valgyti tiek saliero stiebą, tiek jo lapelius bei šakniagumbį. Kaip namuose ilgiau išlaikyti salierus šviežius ir ką iš jų pagaminti dalijasi mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovė Olga Suchočeva.

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, nors kai kurie nemėgsta salierų skonio, ši daržovė privalo rasti vietą kasdienės mitybos racione. Dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierai priskiriami sveikiausių daržovių kategorijai.

„Salierai turi būti įtraukti į būtinų daržovių sąrašą ir kasdienės mitybos racioną. Visų pirma, tai – vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis. Salieruose gausu antioksidacinių ir priešuždegiminių medžiagų, eterinių aliejų. Šioje daržovėje taip pat yra vitaminų A ir C, įvairių mineralų – magnio, kalio, kalcio ir natrio“, – vardija gydytoja dietologė ir priduria, kad salieruose esantis natris gali suteikti išraiškingo sūrumo namuose gaminamiems patiekalams.

Gydytoja dietologė sako, kad valgyti galima tiek salierų stiebus, tiek jų šakniagumbį ar lapelius, kurie gali tapti itin kvapniu prieskoniu: „Nors maistine verte jie skiriasi nežymiai, bet visapusis daržovės panaudojimas leis atrasti ir geriausiai pajausti gaivų bei turtingą saliero skonį. Su šia daržove reikėtų drąsiai eksperimentuoti, o jos gaminimo būdų yra daugybė: nuo garuose virto ar orkaitėje kepto saliero šakniagumbio iki šviežio ir traškaus jo stiebo.“ 

Vis dėlto, E. Gavelienė atkreipia dėmesį, kad su saliero skoniu dažnai sunkiau susidraugauja vaikai, todėl jų tėvai turėtų rasti patogią ir vaikams priimtiną šios daržovės valgymo formą. „Vaikus su salierų skoniu reikėtų supažindinti ir pratinti nuo pat mažens. Šios daržovės stiebą galima supjaustyti lazdelėmis, kad kaip traškus užkandis jis visuomet būtų lengvai pasiekiamas po ranka. Kitas variantas – salierų stiebus įmaišyti į salotas, sriubas ar troškinius ir taip prie jų skonio pamažu pratinti mažuosius“, – patarimais dalijasi gydytoja dietologė.

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad sezono metu prekybos centrų lentynose puikuojasi Lietuvos ūkininkų užauginti salierai. Tuo tarpu žiemos metu jų stiebai atkeliauja iš Ispanijos, o šaknys – iš Olandijos. Nepaisant to, šviežių ir kokybiškų salierų parduotuvių lentynose randama ištisus metus, todėl vaisių ir daržovių kategorijos vadovė dalijasi keletu patarimų, kurie padės šią daržovę ilgiau išlaikyti šviežią ir traškią namuose.

„Norėdami kuo ilgiau išlaikyti salierų stiebus šviežius, parsinešę namo juos kuo greičiau įdėkite į šaldytuvą, kad nesuglebtų. Apvyniokite salierų stiebus sausu rankšluosčiu ir įdėkite į plastikinį maišelį arba sandariai suvyniokite į foliją ir laikykite šaldytuve. Salierai taip gali išsilaikyti švieži ir tinkami vartoti iki dviejų savaičių. Norint, kad salierai būtų dar traškesni ir sultingesni galima juos pamerkti į vandenį. Tokie jie bus dar gardesni, tiek ruošiant kokteilius, tiek salotas ar užkandžiaujant žaliais salierų stiebais su varškės bei avinžirnių užtepėle“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

Ji priduria, kad norint kuo ilgiau išlaikyti šviežias salierų šaknis, jas taip pat būtų geriausia laikyti šaldytuve. „Salierų šaknys šaldytuve turėtų būti laikomos sandariame (geriausia plastikiniame) maišelyje. Be to, svarbu neplauti saliero šaknies, kol jos nebus paruoštos gaminti ar valgyti. Tai padės išsaugoti jų aromatą, skonį ir naudingas medžiagas bent savaitę. Salierų šaknys labiausiai tinka troškiniams, apkepams ir sriuboms“, – teigia „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovė. 

Prekybos tinklas „Rimi“ kviečia daugiau eksperimentuoti virtuvėje ir atrasti naujus skonius, todėl šį kartą dalijasi salierų šaknų kario su kardamono ryžiais receptu.

Salierų šaknų karis su kardamono ryžiais

Patiekalui reikės:

500 ml kokosų pieno

1 svogūno

2 skiltelių česnako

25 g šviežio imbiero

1 didelės saliero šaknies

2 pomidorų

3 šaukštų aliejaus kepimui

1 šaukštelio kario miltelių

1 šaukštelio geltonos kario pastos

1 raudonosios paprikos

150 g basmati ryžių

Žiupsnelio kardamono

Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Ryžius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės esančioje instrukcijoje. Virimo metu įberkite kardamono.
  2. Svogūną, česnaką ir imbierą nulupkite ir labai smulkiai susmulkinkite. Saliero šaknį nulupkite, nuplaukite ir susmulkinkite.
  3. Pomidorus smulkiai supjaustykite.
  4. Įkaitinkite gilią keptuvę su 2 šaukštais aliejaus, sudėkite kario pastą, suberkite smulkintus svogūnus, česnaką ir imbierą. Viską išmaišykite ir pakepkite apie 3 Sudėkite supjaustytus pomidorus, susmulkintą saliero šaknį, papriką, patroškinkite kelias minutes. Supilkite kokosų pieną, įberkite kario miltelių, druskos ir pipirų. Patroškinkite apie 20 minučių.
  5. Salierų šaknų karį patiekite su kardamono ryžiais.
Tags: daržovėsmaistasreceptai

Komentarai 1

  1. Buy Guns online says:
    2 metai ago

    551771 158728What is your most noted accomplishment. They could want very good listeners rather than great talkers. 479107

Kitas įrašas

Išvenkite neplautų indų krūvos: 3 sveiki ir sotūs receptai, kuriems prireiks tik vieno puodo

Panašūs straipsniai

Julius Kalinskas/BNS nuotr.

Anykščiuose vyks karšto vandens sistemos dezinfekcija

2025-06-17
2

UAB "Anykščių šiluma" informuoja, kad rytoj, gegužės 18 dieną, nuo 11 iki 14 valandos Anykščiuose, Mindaugo gatvėje ir Ažupiečių kvartalo gyvenamuosiuose...

Miškas – ne trasa: Valstybinių miškų urėdija primena lankymosi miške taisykles

2025-06-17
6

Įsibėgėjant aktyviam laisvalaikio gamtoje sezonui, Valstybinių miškų urėdija ragina elgtis atsakingai – keturračiais ir kitomis motorinėmis transporto priemonėmis miške leidžiama...

Svėdasuose šiluminių trasų remontą numatoma užbaigti iki Joninių

2025-06-17
0

UAB „Anykščių šiluma“ Svėdasuose tęsia birželio pradžioje pradėtus   šiluminių trasų remonto darbus.

Darbai  atliekami tarp pastatų, esančių adresu  J. Tumo-Vaižganto g....

Audronės Berezauskienės nuotr.

Bibliotekai dovanojo pokarį menančių knygų

2025-06-17
0

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešajai bibliotekai vilnietė advokatė Dalia Bukelienė, kuri neseniai pristatė savo sudarytą močiutės užrašytų receptų knygą...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Anykščiuose vyks karšto vandens sistemos dezinfekcija
Miškas – ne trasa: Valstybinių miškų urėdija primena lankymosi miške taisykles
Svėdasuose šiluminių trasų remontą numatoma užbaigti iki Joninių
Bibliotekai dovanojo pokarį menančių knygų
Maleišių kaime ruošiamasi remontuoti svirną
Šiferio turėtojai užplūdo savivaldybę

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Birželio 16 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 15 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 14 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 13 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 12 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 11 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Seimas priėmė dalį mokesčių pakeitimų, likusieji – ketvirtadienį
Nealkoholiniai saldinti gėrimai nuo sausio bus apmokestinami
Premjeras: panaikinus PVM lengvatą šildymui, bus išplėsta teisė gauti kompensacijas
Pareigūnai išaiškina vis daugiau nepilnamečių daromų KET pažeidimų
Seimas svarstys siūlymą metus neleisti teismams registruoti partnerystės
TTK pritarė siūlymui švelninti atsakomybę „čekiukų“ bylose, keturi komiteto nariai paliko posėdį

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kokios spalvos drabužius dažniausiai dėvite?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In