• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Ketvirtadienis, 21 rugpjūčio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Specialistė įvardijo dažniausias klaidas ruošiant makaronus namuose: išbandykite receptą su pupelių kukuliais

Pranešimas spaudai
2022-02-19
Lietuvos ir užsienio naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Makaronai – vienas greičiausiai ir paprasčiausiai paruošiamų patiekalų, tad dažnai atsiduria ne tik ant italų, bet ir ant lietuvių pietų ar vakarienės stalo. Nors dera su skirtingais padažais ir ingredientais valgant vienus, makaronai taip pat puikiai tinka įvairioms sriuboms, apkepams ar salotoms gardinti. Vis dėlto, gaminant makaronų patiekalus namuose dažnai kyla abejonių, kaip juos tinkamai paruošti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja jų nepervirti. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė renkantis makaronus pataria atkreipti dėmesį į jų sudėtį – nuo jos priklausys ne tik patiekalo maistinė vertė, bet ir jo skonis bei tekstūra.  

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, makaronai aprūpina žmogaus organizmą kompleksiniais angliavandeniais. Nors makaronai nepasižymi didele gausa mineralinių medžiagų, tačiau juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose makaronų rūšyse – cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti makaronai, juose gali būti ir B grupės vitaminų.

„Makaronai yra toks produktas, kuris gali būti įtraukiamas į sveikatai palankaus maitinimosi racioną, bet svarbu pasižiūrėti iš ko jie gaminami. Jeigu makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir praturtinti špinatais ar burokėliais – jie tampa maistingesni. Kartais, ypatingai vaikams, kurie nėra kruopų mėgėjai, tokie praturtinti makaronai gali atstoti ir kruopas“, – sako E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė rekomenduoja iš makaronų pagamintus patiekalus valgyti ne dažniau nei 1–2 kartus per savaitę, tačiau atkreipia dėmesį, kad tam tikrų ligų kamuojami žmonės savo mitybos racione turėtų jų vengti: „Jeigu tai kvietiniai, ruginiai, ar kiti glitimo turintys makaronai – celiakija sergantys arba neceliakinį jautrumą glitimui turinys asmenys šių makaronų neturėtų valgyti.“

Ji priduria, kad vertėtų atkreipti dėmesį ir į makaronų gaminimo būdą. Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje dar vadinami „al diente“. Taip pagamintų makaronų glikeminis indeksas mažesnis. „Jeigu makaronai yra neištižę, neišbrinkę, jų glikeminis indeksas mažesnis, o tai reiškia, kad cukraus lygio kėlimas kraujyje vyksta lėčiau. Be to, tokiu būdu ilgiau išsilaiko ir sotumo jausmas“, – teigia E. Gavelienė.

Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė pastebi, kad pastaraisiais metais kai kurių rūšių makaronų pardavimai išaugo nuo 5 iki 40 proc. „Žmonės įprato daugiau gaminti namuose, o patiekalai iš makaronų, kaip žinia, dažniausiai yra išties nesunkiai paruošiami. Pirkėjai dažniausiai renkasi spagečius, sraigtelių ir vamzdelių formų kietuosius makaronus, tačiau pastebime, kad auga ir kiaušininių, ryžių bei „Wok“ makaronų pardavimai. „Rimi“ ženklo  makaronų taip pat parduodama nemažai, įdomu, kad jų daug nuperkama ir „Maisto banko“ akcijų metu“, – sako D. Špūrienė.

Renkantis makaronus specialistė rekomenduoja atkreipti dėmesį į jų sudėtį bei kokybę: „Kokybiški makaronai yra tie, kurie nesuverda, yra pagaminti iš gerų miltų, turi šiurkštų paviršių, lengvai netrupa ir išlaiko savo formą, o pagaminti gerai sugeria padažus. Kokybiški makaronai yra ne tik geresnio skonio ar malonesnės tekstūros bet ir palankesni sveikatai.“

Parsinešus į namus specialistė rekomenduoja makaronus laikyti sausoje ir švarioje vietoje, o gaminant juos vadovautis ant pakuotės nurodytomis instrukcijomis ir keletu paprastų patarimų. „Prieš verdant makaronus jų neplaukite, nes plovimo metu jie gali sulipti. Be to, makaronus reikėtų dėti tik į karštą, verdantį vandenį. Priešingu atveju jie pasidarys lipnūs ir greitai ištiš“, – pataria D. Špūrienė.

„Rimi“ namuose kviečia išbandyti naujus patiekalus, todėl dalijasi skaniu ir lengvai paruošiamu makaronų su pupelių kukuliais receptu. 

Makaronai su pupelių kukuliais

Patiekalui reikės:

300 g makaronų „Spaghetti“

400 g baltųjų pupelių 

1 vnt. raudonosios paprikos   

1 vnt. svogūno

2 skiltelių česnako

4 šaukštų aliejaus

1 vnt. kiaušinio

20 g petražolių           

druskos pagal skonį

pipirų pagal skonį

150 g džiūvėsėlių       

400 g pomidorų gabalėliais   

1 šaukštelio raudonėlių prieskonių

50 g fermentinio sūrio

Gaminimo eiga:

  1. Pupeles užmerkite vandenyje ir palaikykite per naktį, kad išbrinktų. Užvirkite vandenįpuode, suberkite mirkytas pupeles ir pavirkite apie 30 minučių, kad suminkštėtų.
  2. Papriką nuplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes.
  3. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite ir apkepkite su 2 šaukštais aliejaus. Kepkite 2 minutes. Suberkite papriką ir dar pakepkite 2 minutes. Virtuviniu kombainu sutrinkite pupeles su svogūnu, česnaku ir paprika. Į gautą pupelių masę suberkite kapotas petražoles, pagardinkite prieskoniais, įmuškite kiaušinį. Viską gerai išmaišykite. Formuokite kukulius, juos pavoliokite džiūvėsėliuose ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  4. Kukulius apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių.
  5. Pomidorų gabalėlius dėkite į įkaitintą prikaistuvį su raudonėliais, pavirkite kelias minutes. Pagardinkite druska ir pipirais.
  6. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje ir nukoškite per kiaurasamtį.
  7. Makaronus sudėkite į lėkštes, išdėliokite pupelių kukulius, apliekite pagamintu pomidorų padažu ir užberkite smulkiai tarkuoto sūrio. Skanaus!
Kitas įrašas

"Anykštos" prenumeratos akcija 2026 metams

Savivaldybė reikalaus sugrąžinti Anykščiams kurorto statusą (Nr.10, 2022-02-05)

Panašūs straipsniai

Gyvenate šalia elektrinės? Pasitikrinkite – jums gali priklausyti gamybos įmokos lėšos!

2025-08-21
0

Lietuvoje pradėtas taikyti naujas modelis, leidžiantis gyventojams ir bendruomenėms, įsikūrusioms šalia saulės, vėjo, biodujų ar hibridinių elektrinių, gauti finansinę naudą....

Prezidentas Seimui teiks Ingos Ruginienės kandidatūrą į Vyriausybės vadoves

2025-08-21
5

Seimas ketvirtadienį renkasi į neeilinę sesiją, kurioje prezidentas Gitanas Nausėda pristatys Ingos Ruginienės kandidatūrą į Vyriausybės vadoves.

Socialinės apsaugos ir darbo...

Vyriausybės plano Seimo sesijai prioritetai – gynyba, biudžetas, didesnės išmokos

2025-08-20
0

Vyriausybė trečiadienį patvirtino Seimo rudens sesijai siūlomų svarstyti teisės aktų projektų sąrašą, jame – apie 120 iniciatyvų, numatančių stiprinti visuomenės...

Nekilnojamojo turto rinkai toliau klestint, auga ir būsto įperkamumas

2025-08-20
5

„Swedbank“ skaičiuojamas būsto įperkamumas antrąjį šių metų ketvirtį toliau augo visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Klestėjimas būsto rinkoje tęsiasi – butų...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Skaitytojai pasisakė, kuris Anykščių miesto mikrorajonas yra patraukliausias
Didžiausią atlyginimą siūlo ūkininkas
Kur rasti kokybiškus akumuliatorius automobiliui palankia kaina?
Rubikiuose tarp dviejų vyrų kilo konfliktas
Kaimyniniame rajone pastebėta meška
Svėdasuose įrenginėjamos elektromobilių pakrovimo vietos

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Rugpjūčio 20 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 19 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 18 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 17 dienos apskrities įvykių apžvalga
Rugpūčio 16 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Rugpjūčio 15 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Gyvenate šalia elektrinės? Pasitikrinkite – jums gali priklausyti gamybos įmokos lėšos!
Prezidentas Seimui teiks Ingos Ruginienės kandidatūrą į Vyriausybės vadoves
Vyriausybės plano Seimo sesijai prioritetai – gynyba, biudžetas, didesnės išmokos
Nekilnojamojo turto rinkai toliau klestint, auga ir būsto įperkamumas
2026-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkursas vyks Vienoje
Atnaujinus išdavimo tvarką, vaistus ir kompensuojamas priemones bus galima įsigyti anksčiau, dalimis

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kokio dydžio pensija, Jūsų nuomone, yra „ori“

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

baseinas bangenis

baseinas bangenis

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In