• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Sekmadienis, 6 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Kavos ekspertas F. Sanapo: lietuviai į kavą žvelgia su daugiau entuziazmo nei patys italai

Pranešimas spaudai
2023-01-28
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

„Kava – neatsiejama mūsų gyvenimo dalis“, – įsitikinęs trumpam į Vilnių atvykęs kavos ekspertas iš Italijos Francesco Sanapo. Daugkartinis kavos ruošimo ir ragavimo Italijoje čempionas atskleidė, kuo skiriasi lietuviškos ir itališkos kavos tradicijos bei sugriovė populiariausius mitus apie kavą.

„Su kava daugelis iš mūsų pradedame dieną. Eidami susitikti su draugais, kviečiame juos puodelio kavos. Kava – tai kultūra, tradicijos. Mano pirmieji susitikimai su ja nutiko vaikystėje, kai dienas leisdavau tėvo kavos namuose. Tada supratau, kad ir gyvenime, ir kavoje noriu ieškoti tobulumo. Tai mano didžiausia aistra, kurią šiuo metu įgyvendinu savo rūšinės kavos skrudykloje „Ditta Artigianale“, – pasakoja F. Sanapo.

Tradicijos ar inovacijos?

Pagrindinis skirtumas tarp itališkos ir lietuviškos kavos kultūrų – požiūris į tai, kas svarbiau – tradicijos ar inovacijos.  

„Vilniuje įsikūrusioje partnerių kavinėje „Italala Caffe“ svečiuojuosi jau trečią kartą. Vizitų metu pastebėjau, kad kavos ruošimo ir gėrimo tradicijos Lietuvoje yra šiek tiek kitokios nei mano tėvynėje. Italams kava – tai istorija, kultūra, ilgaamžės tradicijos. Lietuviams – nauji skoniai, inovatyvūs ruošimo būdai. Šis skirtumas yra esminis, nes jis tampa priežastimi, kodėl lietuviai yra daug atviresni naujienoms, žingeidesni. Na, o Italijoje sakoma, kad „kiekvienas italas moka paruošti tobulą espresso puodelį“. Žinoma, tai netiesa. Italijoje laikomasi laiko patikrintų iš kartos į kartą perduodamų tradicijų. Dėl to italams kava yra kava. Į ją nežvelgiama su tokiu dideliu entuziazmu kaip čia, Lietuvoje“, – teigia F. Sanapo.

Espresso ir vanduo – prieš ar po?

Viena dažniausiai daromų klaidų – gerti vandenį išgėrus puodelį kavos. Mat vanduo yra skirtas paruošti gomurį naujiems skonių patyrimams, o ne juos „nuplauti“, tikina kavos ekspertas.

„Vandenį reikėtų gerti nebent prieš ar tarp espresso gurkšnių. Tai leidžia kiekvieną sykį atsigeriant kavos pajusti vis kitus jos poskonius. Tikėtina, kad mitas, jog po espresso kavos būtina išgerti stiklinę vandens, atsirado geriant nekokybišką kavą. Ji karti, sausina mūsų skonių paletę. Po jos norisi atsigerti vandens, kuris turėtų nuplauti likusius nemalonius poskonius. To neprireiks pasirinkus, pavyzdžiui, rūšinę kavą, kuri yra gaminama ir vertinama pagal itin aukštus kokybės standartus“, – teigia F. Sanapo.

Norint tinkamai mėgautis kava ir pajusti visus jos skonius, svarbu būti smalsiems ir domėtis jos kilme, gamybos procesu. Lietuviai, anot eksperto, tuo jau pasižymi.

„Jūsų smalsumas – išskirtinis bruožas. Linkiu jo niekada neprarasti. Vesdamas mokymus „Italala Caffe“ baristoms tai ir pabrėžiau – padrąsinkite žmones klausti, domėtis. Paaiškinkite, iš kur yra jų perkama kava, kokį ilgą kelią ji nukeliavo. Svajoju, kad visi žmonės nuoširdžiai pradėtų domėtis kava. Tada ja visi galėtume mėgautis nevaržomi jokių mitų“, – skatina F. Sanapo.

Kava ir cukrus – nereikia smerkti

Anot F. Sanapo, svarbiausia, kad kava būtų skani ją geriantiems žmonėms.

„Įsitikinimas, kad kokybiška kava privalo būti karti – klaidingas. Kava, pirmiausia, turi teikti malonumą ją geriančiam žmogui. Todėl visiškai nesutinku su tvirtinančiais, jog tikri kavos mylėtojai privalo gerti tik juodą kavą. Tai netiesa. Jeigu mėgstate kavą pagardinti pienu ar net cukrumi – su mielu noru paruošiu jums, pavyzdžiui, puodelį kapučino. Svarbiausia – mėgautis, norėti pažinti visus kavos skonius ir džiaugtis jų teikiamais malonumais“, – įsitikinęs kavos ekspertas.

Kava kaip alyvuogių aliejus

„Dažnai žmonės manęs klausia, ar kava nesukelia skrandžio problemų? Atsakydamas į šį klausimą visada sakau, jog svarbiausia yra saikas, kaip ir su bet kuriais kitais gėrimais ar patiekalais“, – teigia F. Sanapo.

Renkantis kavą ekspertas pataria atkreipti dėmesį, iš kokių ir kur užaugintų kavamedžio uogų ji pagaminta, kur ir kaip skrudinta.

„Jei gaminant kavą naudotos pernokusios ar vis dar žalios uogos, tikėtina, kad tokia kava bus neskani, „nedraugiška“ skrandžiui. Čia puikiai tinka kavos palyginimas su alyvuogių aliejumi. Juk kokybiškas aliejus pagaminamas tik iš tinkamomis sąlygomis, laiku nuskintų ir prinokusių alyvuogių. Taip pat itin svarbus ir aliejaus gamybos procesas. Lygiai tas pats ir su kava. Kokybiška žaliava, profesionalus skrudinimo procesas yra būtini norint pagaminti skanią kavą“, – sako F. Sanapo.

Kitas įrašas

Susirgus geriate sultinį? Dietologė įvardijo, kam jo vartoti nerekomenduojama

Panašūs straipsniai

Nacionaliniai švenčių ypatumai (Rievės. 2025-06-27)

2025-07-05
0

Ar jau mokame švęsti šventes? Ar ilgieji savaitgaliai, papildomi laisvadieniai leidžia atsipūsti ir iš tiesų paminėti šventę, ar tai –...

Vaido Puodžiuko valdoma UAB „LTF Group“ Anykščiuose ieško naujų darbuotojų.
 Nuotrauka iš Vaido Puodžiuko archyvo.

Anykštėnai stato Australiją

2025-07-05
4

Vaido Puodžiuko valdoma, viena stipriausių medienos apdirbimo įmonių regione UAB „LTF Group“ Anykščiuose didina gamybos apimtis bei atidaro mažmeninę medienos...

Artūras Juodeikis,„Lietuvos draudimo“ žalų departamento direktorius.

Vasaros iššūkiai keliautojams: kuriose šalyse lietuvių atostogos nuostolingiausios?

2025-07-05
0

Vasaros sezonas kasmet žymi aktyvų kelionių laikotarpį, tačiau poilsis užsienyje ne visuomet apsieina be netikėtumų. Kasmet keliautojai iš Lietuvos patiria...

„Trakinių partizanų“ renginyje dalyvavo ir Nefų šeima: pirmasis rajono vadovas prof. dr. Saulius Nefas ir mokytoja ekspertė Dangira Nefienė, kuri sakė nepraleidusi nė vieno Trakiniuose vykusio renginio.

Trakiniuose pašventintas kryžius žuvusiems partizanams atminti

2025-07-05
9

Birželio 28 dieną, šeštadienį, po penkerių metų pertraukos, Trakinių kaime vėl vyko renginys, skirtas 1945 metų vasarą trisdešimt trims žuvusiems...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Nacionaliniai švenčių ypatumai (Rievės. 2025-06-27)
Anykštėnai stato Australiją
Vasaros iššūkiai keliautojams: kuriose šalyse lietuvių atostogos nuostolingiausios?
Trakiniuose pašventintas kryžius žuvusiems partizanams atminti
Valdžia toliau ieškojo būdų, kaip mažinti viešumą
Tarp paklausiausių profesijų rajone – valytojas

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 2 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 1 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 30 dienos apskrities įvykių apžvalga
Birželio 29 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Kainos Baltijos šalių mažmeninėje degalų rinkoje skirtingai keitėsi ir pastarąją savaitę
Seimo narys T. Tomilinas COSAC pirmininkų susitikime: už spartesnę ES plėtrą ir tvirtą paramą Ukrainai
Rusija įvykdė didžiausią per visą karą ataką prieš Ukrainą
Geografijos egzaminą jau išlaikė 8,3 proc. vienuoliktokų, fizikos – apie 6 proc. visų laikiusiųjų
Gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, pasitikėjimą susigrąžino kariuomenė
Petrui Gražuliui prokuratūra dėl LGBTIQ+ bendruomenės niekinimo siūlo skirti 10 tūkst. eurų baudą

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In