• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Sekmadienis, 26 kovo, 2023
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Susirgus geriate sultinį? Dietologė įvardijo, kam jo vartoti nerekomenduojama

Pranešimas spaudai
2023-01-28
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Sultinys įprastai gaminamas vandenyje verdant kaulus, mėsą ar daržoves. Jis gali būti valgomas vienas, tačiau dažnai yra pilamas į troškinius ar padažus. Sultinys ne tik sušildo ar pamaitina, bet ir suteikia reikalingų maistinių medžiagų, jei jo gamybai naudojami kokybiški, švieži ingredientai, tokie kaip grybai, žolelės ar prieskoniai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė nerekomenduoja sultinio vartoti asmenims, sveikstantiems po ūmių virškinimo sistemos ligų. Tuo tarpu „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kaip pasigaminti skanų bei sveikatai palankų sultinį ir mėgautis juo ilgesnį laiką.

Skatina skrandžio sulčių gamybą

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, sultinys yra žuvies, grybų, daržovių arba tam tikrų mėsos dalių bei kaulų nuoviras. „Sultinys, kaip patiekalas, smarkiai mistifikuojamas sveikatos prasme. Turbūt retas nėra girdėjęs, kad jeigu artimasis susirgo, jam reikia išvirti sultinio ar nešti jo į ligoninę. Deja, nauda, gaunama su sultiniu, dažniausiai yra gaunama labiau iš dėmesio, kurį parodo sultinio gamintojas, tačiau šis patiekalas kartais gali ir pakenkti“, – įspėja gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, sultinyje yra ekstrakcinių medžiagų, mineralų bei baltymų. Kuo sultinys sodresnis, tuo labiau ekstrakcinės medžiagos skatina skrandžio sulčių gamybą ir gerina virškinimą: „Gyvūnų kauluose gausu kalcio, magnio, kalio, fosforo ir kitų mikroelementų. Šios maistingosios medžiagos puikiai padeda formuoti stiprius ir sveikus kaulus. Jos gali padėti stiprinti sąnarių sveikatą bei aprūpinti nepakeičiamomis aminorūgštimis.“

Tačiau būtent dėl ekstrakcinių medžiagų gydytoja nerekomenduoja sultinio vartoti asmenims, sveikstantiems po ūmių virškinimo sistemos ligų: „Jiems papildomo skrandžio sulčių sekrecijos skatinimo visiškai nereikia. Mėsos arba žuvies sultinių dažnai nerekomenduojama skanauti ir podagra sergantiesiems žmonėms. Dažnas yra girdėjęs, kad sveikatai palankiau naudoti antro arba trečio virimo sultinį. Tai reiškia, kad pirmą užvirusį skystį reikia nupilti ir vėl antrą kartą užvirinti. Tokiu būdu lieka mažesnis ekstrakcinių medžiagų kiekis.“

Fasuotos žolelės išsilaiko ilgiau

Gardaus sultinio paslaptis yra ne tik kokybiškos daržovės bei mėsa, bet ir prieskoninės žolelės. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, šiuo metu „Rimi“ parduotuvių lentynose galima rasti krapų, petražolių, mėtų, kalendrų, rozmarinų, citrinžolių  bei bazilikų. Iš jų populiariausios tarp pirkėjų visus metus – petražolės ir krapai. 

„Pirkėjai gali rinktis, ar pirkti žoleles vazonėlyje, ar nuskintas kuokšteliais. Nors šviežesnės nuo vazono nukirptos žolelės, svarbu jas reguliariai laistyti bei prižiūrėti. Taigi, pastebėjome, jog vazonus dažniausiai perka tie pirkėjai, kurie daug gamina ir dažnai sukasi virtuvėje“, – sako L. Barčaitė. 

Anot kulinarijos technologės, fasuotos žolelės išsilaiko ilgiau, o jeigu nėra kondensato ar drėgmės, nevyksta puvimo procesas: „Krapus galima išlaikyti uždaroje pakuotėje be kondensato ilgą laiką, svarbu, kad temperatūra būtų nuo 6 iki 10 laipsnių šilumos. O prieskoninės žolelės yra labai gležnos, ypač bazilikas, kuris labai jautrus šalčiui. Namuose žoleles reikėtų laikyti tik sausoje ir vėsioje vietoje, geriausia  – šaldytuve, uždarytas į hermetišką indelį.“

Nespėjus suvalgyti žolelių, L. Barčaitė rekomenduoja jas užšaldyti: „Užšaldytos prieskoninės žolelės išlaikys visas naudingas medžiagas bei vitaminus, o vėliau galėsite panaudoti jas sultinių, sriubų bei įvairių kokteilių gamybai. Žinoma, geriausia apsipirkimus planuoti taip, kad maisto likučių namuose neliktų. Be mitybos planavimo, sutaupyti taip pat padeda oranžiniais lipdukais pažymėtų produktų su besibaigiančiu galiojimu  pirkimas. Kokybiškų produktų už prieinamą kainą leis įsigyti ir „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas bei kaupimą nuo išleistos sumos.“

Pervirus sultinį galime sugadinti  

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės, tradicinėje kinų medicinoje karšta sriuba ar sultinys laikomi labai veiksmingu būdu paruošti skrandį likusiam maistui ir sušildyti virškinimo proceso „variklius“. 

Gaminant sultinį kulinarijos technologė rekomenduoja naudoti kokybiškus ingredientus, tačiau nebijoti įdėti ir daržovių bei mėsos likučių: „Įprastai sultiniui naudojamos vištos nugarėlės, kakliukai ar sparneliai, bet puikiai tiks ir kitos dalys, kurias rasite šaldytuve. Sultiniui taip pat labai svarbus saikingas virimo laikas. Nors dauguma mano, kad kuo ilgiau virsime, tuo skanesnis bus patiekalas, tai – netiesa, nes pervirus sultinį galima jį sugadinti.“

Norint ilgiau mėgautis gardžiu sultiniu, L. Barčaitė rekomenduoja jį užšaldyti: „Kruopščiai nuplaukite ledukams šaldyti skirtas formeles ir palikite jas išdžiūti. Atsargiai pripildykite jas atvėsusiu sultiniu ir įdėkite į šaldiklį. Šaldymo kameroje sultinys gali būti net 4-6 mėnesius.“

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia namuose pasigaminti šildantį sultinį su žiediniais kopūstais ir imbierais.

Lengva vištienos sriuba su žiediniais kopūstais ir imbierais

RECEPTAS 

Sultiniui reikės:

550 g viščiukų broilerių filė; 

2 šaukštų „Rimi Basic“ aliejaus;       

1 vnt. svogūnų;

5 skiltelių česnako;    

2 cm imbiero šaknies;

1 vnt. morkos;

1 vnt. žiedinio kopūsto (mažo);         

1 vnt. raudonos saldžiosios paprikos;

1 vnt. saliero stiebo;   

druskos, pipirų pagal skonį;

laiškinio česnako papuošimui.

Gaminimo eiga:

  1. Pasiruoškite daržoves. Svogūną ir morką nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Česnako skilteles sukapokite. Imbiero šaknį nuskuskite ir sutarkuokite. Žiedinį kopūstą supjaustykite į keturias dalis, sudėkite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite iki ryžio didumo gabalėlių arba sutarkuokite stambia tarka. Saliero stiebą supjaustykite. Papriką perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes ir susmulkinkite.
  2. Dideliame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų. Suberkite susmulkintus svogūną, morką, česnaką ir imbierus. Pakepkite 1 minutę, sudėkite vištienos gabalėlius, pakepkite dar 2 minutes, užpilkite vandeniu (apie 2,5 litro), užvirinkite.
  3. Sriubą virkite apie 20 minučių. Suberkite susmulkintus žiedinius kopūstus, papriką, saliero stiebą. Pavirkite apie 15 minučių, pagardinkite sriubą druska ir pipirais.
  4. Į lėkštę dėkite gabaliuką vištienos, įpilkite sriubos. Sriubą patiekite su sukapotu laiškiniu česnaku.

 Skanaus!

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Kitas įrašas

Anykščių regioninio parko teritoriją planuojama išplėsti

Panašūs straipsniai

Skapiškio teatre vaidinęs M.Balabonas dabar jau ir kino aktorius, jis sėkmingai suvaidino jaunimui skirtame filme. A.Švelnos nuotr.

Vaidinti nesunku, nes nejaučia scenos baimės

2023-03-26
0

Gailutė KUDIRKIENĖ

Ar įmanoma suvaidinti tai, ko pats niekad nesi išgyvenęs? Apie tai kalbėjomės su kupiškėnu Mindaugu Balabonu. Vaikinui dar tiek...

Rezultatai nenustebino

2023-03-25
8

Anykštėnai pasirinko: ateinančius ketverius metus rajonui vadovaus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai priklausantis, jau kartą ėjęs mero pareigas Kęstutis Tubis....

Pritrūko dėmesio rinkėjams

2023-03-25
15

Anykštėnai pasirinko: ateinančius ketverius metus rajonui vadovaus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai priklausantis, jau kartą ėjęs mero pareigas Kęstutis Tubis....

Istorijos mokslų daktarą, publicistą, rašytoją Aurimą Švedą (dešinėje) kalbino kultūrologas, anykštėnas Tomas Ivanauskas.		      Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos nuotr.

Istorikas, šviesiai žvelgiantis į ateities paslaptis

2023-03-25
1

Kovo 16-ąją, Knygnešio dieną, į Anykščius atvyko žinomas istorikas dr. Aurimas Švedas - publicistas, pokalbininkas, eseistas, istorijos dėstytojas Vilniaus universitete,...

Anykšta TV:

Naujienos

Vaidinti nesunku, nes nejaučia scenos baimės
Rezultatai nenustebino
Pritrūko dėmesio rinkėjams
Istorikas, šviesiai žvelgiantis į ateities paslaptis
Balsavo prieš esamą valdžią
COVID-19 statistika: 311 naujų atvejų, du žmonės mirė

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Kovo 23 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 22 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 21 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 20 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 19 dienos apskrities įvykių apžvalga
Kovo 18 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Lietuvoje bus įvestas vasaros laikas
VRK tvirtins galutinius rinkimų rezultatus 34-iose savivaldybėse, spręs dėl K. Tubio
Naujas Muziejų įstatymas: nebelieka respublikinių muziejų, atsiras darbuotojai emeritai
Atvejai apie artimųjų įsidarbinimą aukštose pareigose jau panašūs į sistemą
Vartotojai ir žalieji remia Lietuvos banko siūlymą atsisakyti 1 ir 2 centų monetų
Pieno ūkininkai prie Seimo rengia protestą, reikalaus K. Navicko atsistatydinimo

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

Apklausa

Ar pritartumėte, kad būtų rengiami nauji Anykščių rajono mero rinkimai?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jara kovas

Jara kovas

Anykštėno kortelė

Anykštėno kortelė

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Anyksciu kulturos centras 300×250@2x

Saulenis

Saulenis

Biržiečių žodis

Biržiečių žodis

Bendraukime Facebook tinkle



baseino bangenis dovanų kuponas

baseino bangenis dovanų kuponas

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

Anyksciu vandenys 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Duju balionai 300×250@2x

Duju balionai 300×250@2x

UAB „Anykštos redakcija“ leidžia laikraštį „Anykšta“, žurnalą „Aukštaitiškas formatas“ , internetinį naujienų portalą www.anyksta.lt.

Antradieniais ir šeštadieniais leidžiamas laikraštis „Anykšta“ – didžiausias Utenos apskrityje.

Laikraštis įkurtas 1948 m. Iki 1990–ųjų jo pavadinimas – „Kolektyvinis darbas“.

UAB „Anykštos redakcija“
Įm. kodas: 154129124
PVM kodas: LT54129219
Banko rekvizitai: Luminor Bank AS, Lietuvos skyrius
A/s: LT954010043100090251
Adresas: Vilniaus g. 29, LT-29145, Anykščiai

UAB „Anykštos redakcija“ direktorė, vyriausioji redaktorė – Gražina Šmigelskienė
Portalo Anyksta.lt redaktorius – Robertas Aleksiejūnas

Remia projektus:  „Kadras“ (4 tūkst. Eur), „Legenda: Gyvieji Anykščiai – 2023“ (7 tūkst. Eur).

anykta.lt logo

UAB“Anykštos redakcija“ – Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos narė.

  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
  • Lietuvos ir užsienio naujienos
    • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Gyvieji Anykščiai
  • Aukštaitiškas formatas
  • Vox Populi
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Dienos anekdotas
    • Konkursai
  • Anykšta TV
  • Veiklos Anykščiai
  • Premium Anykšta
  • Prenumerata
  • Skelbimai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In