• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Trečiadienis, 9 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Spanguolės – pigus vitaminų šaltinis imunitetui stiprinti: užpiltos vandeniu gali stovėti metus

Pranešimas spaudai
2022-10-15
Naujienos
0
RIMI portretas
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Ruduo turtingas ne tik sodo bei daržo gėrybių derliumi, bet ir mūsų kraštuose augančiomis rudeninėmis uogomis: spanguolėmis, šaltalankiais, putinais bei šermukšniais. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad rudeninės uogos turi daug vitaminų ir antioksidantų, todėl jas verta įtraukti į kasdienės mitybos racioną. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė norintiems sutaupyti pataria prieš žiemą stiprinti organizmą spanguolėmis: jos ne tik pigesnės už kitas šviežias uogas*, bet ir užpiltos vandeniu gali stovėti šaldytuve visus metus.

Turtingos antioksidantais

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, rudens uogos nėra visiškai mums įprastos. Dėl savo specifinio, karstelėjusio skonio, jos nedažnai žmonių vartojamos užkandžiavimui arįprastiniam košių skaninimui. Tačiau šaltalankius, spanguoles, putinus bei šermukšnius vienija vienas bendras vardiklis – jie visi turi daug antioksidantų, sveikatai palankių polifenolių bei įvairiausių flavonoidų. Todėl visas šias uogas dėl savomaistingumo yra verta įtraukti į savo mitybos racioną.

Pavyzdžiui, šaltalankiuose yra daug maistinių ir biologiškai aktyvių medžiagų, vitaminų C, E ir K, taip pat betakarotenų,kurie uogai suteikia oranžinę spalvą. „Šaltalankio uogose vitamino C kiekis viršija citrinose bei apelsinuose esantį kiekį, todėl šaltalankiai yra vienas turtingiausių augalinių vitamino C šaltinių. Nors organizmui daugiausia naudos teikia pačiosuogos, tačiau naudingas yra ir jų aliejus, kuriam būdingas antioksidacinis poveikis, siejamas su lėtinio uždegimo mažinimu. Teigiamos naudos turi ir šaltalankio sėklos, iš kurių gaminami įvairiausi gaminiai“, – pažymi dr. E. Gavelienė. 

Tuo tarpu spanguolėse gausu įvairių sveikų vitaminų bei augalinių junginių: „Spanguolės yra geras vitaminų C, E ir maistinių skaidulų šaltinis, pasižymintis priešuždegiminiais junginiais. Kaip ir kitos uogos, spanguolės yra antioksidantų šaltinis, pagal antioksidacinį stiprumą nusileidžiančios tik mėlynėms. Be to, spanguolėse yra vitamino K, mangano ir kitų augalinės kilmės maistinių medžiagų, saugančių nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.“ 

Tiesa,  gydytoja atkreipia dėmesį, kad gaminant iš rudeninių uogų sirupus arbatoms jos yra persaldinamos: „Verdant uogienes, vandenyje tirpūs vitaminai yra linkę skilti, todėl jų kiekis mažėja, nors ir visiškai neišnyksta. Tačiau šaldymas ir ypatingai greitasis šaldymas – liofilizacija – yra patys geriausi konservavimo būdai, kurie uogose išsaugo daugiausiai naudingų maistinių medžiagų. Visos rudeninės uogos gali būti naudojamos sultims gaminti, arbatai ar kompotams virti, konditeriniams gaminiams gaminti bei gardinti kitus patiekalus.“ 

Parduotuvių lentynose ir lietuviškas derlius 

Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė sako, kad parduotuvių lentynose visada stengiamasi turėti vietinių, lietuviškų spanguolių: „Esant sausringoms vasaroms derlius gali būti skurdus, tad siekiant papildomai patenkinti klientų poreikį turime arba latviškų spanguolių, arba vežamės jas iš JAV ir Kanados, kur spanguolės auginamos kultūrinėse plantacijose jau nuo 19 amžiaus.“

Renkantis spanguoles R. Genienė pataria atkreipti dėmesį, kad jos būtų standžia odele, tamsiai raudonos ar rausvos spalvos, neminkštos ir mechaniškai nepažeistos: „Prekybos centruose dažniausiai prekiaujama stambiomis, tvirta odele spanguolėmis, kurios mažiau jautrios transportavimui. Tai tiesiog viena iš spanguolių veislių, tad nereikėtų abejoti dėl uogų dydžio, nors miškuose mums ir įprasta rasti paprastųjų bei smulkiauogių spanguolių.“

Norint, kad uogos kuo ilgiau išliktų tinkamos vartoti, prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė rekomenduoja spanguoles užpilti vandeniu ir laikyti jas šaldytuve, kur šviežios išliks net metus: „Nė viena kita uoga taip ilgai šviežia neišsilaiko, kaip spanguolė. Jas taip pat galima šaldyti ir šaldiklyje laikyti iki 2 metų. Taigi, verta pasinaudoti galimybe sezono metu jų įsigyti pigiau ir stiprinti imunitetą visą rudenį, dedant ne tik į arbatą, bet ir į kepinius ar padažus.“ 

*Spalio 14 d. šviežių spanguolių kaina „Rimi“ elektroninėje parduotuvėje: 3,49 eur/ 450 g.

„Rimi“ kviečia pasidžiaugti rudens uogomis ir pasigaminti rudeniu kvepiantį citrusinį keksą su spanguolėmis. 

RECEPTAS

Citrusinis keksas su spanguolėmis

Keksui reikės:

300 g spanguolių;

150 g sviesto;

150 g cukraus;

1 vnt. apelsino;

1 šaukštelio vanilinio cukraus;

3 vnt. kiaušinių;

1 šaukštelio kepimo miltelių;

1 šaukštelio druskos;

250 g miltų;

3 šaukštų grietinės;

3 šaukštų pieno.

Glajui reikės:  

1 apelsino (žievelėms ir sultims);

150 g miltelinio cukraus. 

Gaminimo eiga: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  2. Paruoškite tešlą. Sviestą supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į gilų dubenį. Į jį suberkite cukrų, smulkiai tarkuotas apelsino žieveles, vanilinį cukrų ir išmaišykite elektriniu maišytuvu. Tada įmuškite vieną kiaušinį ir maišykite toliau. Tą patį pakartokite su likusiais 2 kiaušiniais.
  3. Į atskirą dubenį suberkite kepimo miltelius, druską, miltus ir išmaišykite. Į dubenį su sviestu įdėkite pusę grietinės, pieno ir miltų bei druskos mišinio. Maišykite elektriniu maišytuvu. Tuomet supilkite likusį grietinės, pieno, miltų mišinį ir išmaišykite iki vientisos masės.
  4. Sumeskite nuplautas ir lengvai nusausintas spanguoles, atsargiai išmaišykite mentele. Apvalią kekso kepimo formą su iškiluma per vidurį ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais (kad būtų lengviau išimti pyragą). Į ją tolygiai sukrėskite tešlą ir pašaukite į orkaitę 50 min. Išėmę iš orkaitės leiskite pyragui atvėsti.
  5. Pagaminkite glajų. Į dubenį smulkiai pritarkuokite apelsino žievelių, suberkite miltelinį cukrų, supilkite apelsino sultis ir išmaišykite. Atvėsusį pyragą išimkite iš formos ir gražiai apipilkite glajumi.

Patarimas: jei glajus per tirštas, įpilkite daugiau apelsinų sulčių.

Skanaus !

Kitas įrašas
Prasidėjus šaltajam sezonui ypač svarbu laikytis prevencinių ir apsaugos priemonių. 			   Nuotr. iš freepik.com

Pasikeitę įpročiai lemia gerą savijautą ir sveikatą

Panašūs straipsniai

Ar rajone yra „šimtukų”, dar neaišku

2025-07-09
0

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) skelbia pirmuosius lietuvių kalbos ir literatūros išplėstinio ir bendrojo kursų, matematikos išplėstinio ir bendrojo kursų, istorijos,...

Arvydo Jankaus nuotr.

Traupyje „apsigyveno” naujas katinas

2025-07-09
0

Šalia Traupio seniūnijos administracinio pastato šią savaitę atsirado katinas - vietinio menininko Arvydo Jankaus kūrinys.

Kaip "Anykštai" sakė Traupio seniūnijos seniūnės...

Per Anykščių miesto šventę bus šaudomi fejerverkai. Ar reikėtų jų atsisakyti?

2025-07-09
10

Prieš ketverius metus priėmusi sprendimą per Naujuosius metus atsisakyti fejerverkų, Anykščių rajono savivaldybė juos naudos per Anykščių miesto šventę.

Tai matyti...

Kitą savaitę savivaldybė pristatys už daugiau nei 16 tūkstančių eurų nupirktus daugkartinio naudojimo indus

2025-07-09
6

Kitą savaitė Anykščių viešojo maitinimo įstaigose klientai galės pradėti nadotis daugkartinio naudojimo indais.

Ta proga Anykščių rajono savivaldybė liepos 16 dieną, trečiadienį, surengs...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Ar rajone yra „šimtukų”, dar neaišku
Traupyje „apsigyveno” naujas katinas
Per Anykščių miesto šventę bus šaudomi fejerverkai. Ar reikėtų jų atsisakyti?
Kitą savaitę savivaldybė pristatys už daugiau nei 16 tūkstančių eurų nupirktus daugkartinio naudojimo indus
Dar daugiau paramos gyventojams – skirti papildomi 9,3 mln. eurų gyventojams įsirengti saulės elektrines
Šalia Svėdasų krašto muziejaus mėlynuoja linai

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 3 dienos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Vyriausybė pritarė kompensacijai už šuns pagalbininko įsigijimą neįgaliesiems
Prie Vyriausybės – abiturientų protestas dėl egzaminų
Lietuvos mokykloms – kompiuteriai ir įranga už 4,6 mln. eurų
Abiturientai protestuos dėl nesklandumų per brandos egzaminus, ministerija skelbs jų rezultatus
Antros pakopos pensijų fondų grąža šiemet augo 3,4 proc.
Žvyrkeliuose atliekamus darbus kviečia stebėti interaktyviame žemėlapyje

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In