• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Penktadienis, 11 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Svogūnų gidas: skirtingos rūšys – skirtingiems patiekalams

Pranešimas spaudai
2022-03-05
Naujienos
1
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Nors atrodo, kad visi svogūnai vienodi, jų yra pačių įvairiausių rūšių: vienos jų – pasižymi aitrumu, kitos – saldumu. Todėl skirtingos rūšies svogūnai tinka skirtingiems patiekalams gaminti ir renkantis šią daržovę dėmesį atkreipti reikėtų į tai, ką žadate gaminti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad svogūnai – viena tų daržovių, kurią galima rasti kasdieniame pirkėjų krepšelyje.

Daugybė rūšių, besiskiriančių dydžiu, spalva ir skoniu

„Lietuvių pirkinių krepšelis be daržovių neįsivaizduojamas. Mėgstamiausiomis yra tradicinės daržovės: bulvės, morkos, svogūnai, kopūstai, agurkai ir pomidorai. Kasmet pirkėjai itin laukia ir pavasarį į parduotuves atvykusio šviežių daržovių derliaus, kuriame galima rasti ir šviežių, iš šiltųjų kraštų atgabentų svogūnų“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad svogūnai, kaip ir česnakai bei porai, priklauso amarilinių šeimai. Šios šeimos daržoves sieja aitrumas, tačiau labai skirtingo intensyvumo ir poskonių, todėl verta susipažinti ne tik su naudingosiomis svogūnų savybėmis, bet ir jų rūšimis, skoniais bei gaminimo būdais.

„Dažniausiai kiekvienų namų virtuvėje pasitaiko geltonieji svogūnai, puikiai tinkantys keptiems ar troškintiems patiekalams, tačiau pasaulyje yra daugybė svogūnų rūšių, besiskiriančių tiek dydžiais, tiek spalva, tiek skoniu. Pavyzdžiui, raudonieji svogūnai yra švelnesnio skonio, paprastai naudojami žali, daugiausia salotose, baltieji puikiai tinka įvairiems padažams, saldieji – idealūs svogūnų sriubai. Dar esama perlinių svogūnų, tačiau šviežių įsigyti sunkiau, dažniausiai parduotuvėje juos randame marinuotus ir naudojame salotoms ar picoms“, – teigia J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais faktais apie skirtingas svogūnų rūšis.

Įdomūs faktai

Baltieji svogūnai. Jų skonis švelnus, todėl puikiai tinka salotose, sumuštiniuose, picoje. Itin dera su salsos, gvakamolės padažais, kukurūzų traškučiais, buritais ir kitokiu meksikietišku maistu. Šiuos svogūnus galima naudoti vietoj geltonųjų.

Valgomieji svogūnėliai „šalotai“. Naudokite juos salotoms bei salotų padažams. Supjausčius juos galima greitai užmarinuoti – tokie puikiai tiks mėsainiams ir sumuštiniams.

Geltonieji svogūnai. Tinkami visur ir visiems gaminimo būdams, ypač – karamelizavimui. Naudokite svogūnų pyragams ar prancūziškai svogūnų sriubai. Jei valgysite su sumuštiniais, prieš tai 10 minučių pakepkite svieste.

Saldieji svogūnai. Dėl didelio gliukozės kiekio šie svogūnai nepamainomi gaminant karamelizuotus svogūnus. Iš jų galite pasigaminti svogūnų džemą, itin gardų su skrudinta mėsa ir grilyje kepta žuvimi. Jie labai tinkami pomidorų salotoms bei aliejuje keptiems svogūnų žiedams.

Raudonieji svogūnai. Šiuos galite naudoti žalius įvairiose salotose ir padažuose. Jei skonis per aitrus, prieš vartodami pamirkykite šaltame vandenyje. Rinkitės raudonuosius svogūnus sumuštiniams ar mėsainiams. Pakepinti orkaitėje su balzamiko padažu jie taps idealiu garnyru. Taip pat jie tinka marinavimui.

Laiškiniai svogūnai. Tai pagrindinis ingredientas Azijos šalių virtuvėje. Baltoji dalis paprastai naudojama kepimui (kepant sumažėja baltosios dalies aštrumas), o žalioji – pagardinimui. Nepjaustytus laiškinius svogūnus skaniai iškepsite grilyje. Taip pat gardinkite jais sriubas – tai suteiks patiekalui delikataus poskonio.

„Iki“ atstovė siūlo išbandyti ir tris receptus, kurių pagrindinė žvaigždė – svogūnai.

Prancūziška svogūnų sriuba

Jums reikės:

•           600 g saldžiųjų svogūnų

•           50 g sviesto

•           2 šviežių čiobrelių šakelių

•           1 lauro lapo

•           2 skiltelių česnako

•           150 ml baltojo vyno

•           1 l jautienos sultinio

•           1 v. š. miltų

•           1 a. š. druskos

•           ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų

•           ½ prancūziško batono

•           150 g tarkuoto ementalio sūrio

•           1 a. š. šviežių rozmarinų

Gaminame:

Svogūnus nulupkite ir susmulkinkite. Puode išlydykite sviestą ir pakepinkite svogūnus apie 20 minučių, kol šie suminkštės ir karamelizuosis. Įspauskite 1 česnako skiltelę, įmeskite lauro lapą, čiobrelius, supilkite vyną ir kaitinkite apie 5 minutes. Kai išgaruos alkoholis – garuose turi nebesijausti aitraus kvapo – suberkite miltus, išmaišykite ir po minutės ar dviejų supilkite jautienos sultinį, įberkite druskos ir pipirų. Virkite sriubą dar 20 minučių. Įkaitinkite orkaitę ir nustatykite grilio funkciją. Sriubą išpilstykite į čenakines ar kitus troškinimo indus, apibarstykite tarkuotu sūriu bei rozmarinais ir pakaitinkite orkaitėje, kol išsilydys sūris. Patiekite su skrudintu prancūzišku batonu (galite užtepti šiek tiek sviesto).

Raudonųjų svogūnų džemas

Jums reikės:

•           1 kg raudonųjų svogūnų

•           2 skiltelių česnako

•           30 ml alyvuogių aliejaus

•           100 g sviesto

•           1 lauro lapo

•           žiupsnelio druskos

•           ½ a. š. džiovintų arba šviežių čiobrelių

•           ¼ a. š. smulkintų šviežių rozmarinų

•           ¼ a. š. aitriųjų paprikų dribsnių

•           150 g rudojo cukraus

•           100 ml vyno acto

•           100 ml balzamiko

Gaminame:

Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais, česnakus susmulkinkite ar sutrinkite. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnus ir ant didelės kaitros maišydami kepkite apie 5 minutes. Sumažinkite kaitrą, sudėkite česnakus, įmeskite lauro lapą, suberkite druską, rudąjį cukrų, čiobrelius, rozmarinus ir aitriąsias paprikas. Vis pamaišydami, kepkite 30–40 minučių, kol svogūnai suminkštės ir karamelizuosis. Supilkite vyno actą ir balzamiką, išmaišykite ir kaitinkite dar 20–30 minučių, kol viskas pavirs į kreminę masę su svogūnų gabalėliais. Pašalinkite lauro lapą ir supilkite pagamintą svogūnų džemą į švarų, sterilų stiklainį.

Svogūnų pyragas

Jums reikės:

•           600 g svogūnų

•           50 g sviesto

•           50 g rudojo cukraus

•           3–4 šviežių čiobrelių šakelių

•           3 skiltelių česnako

•           2 v. š. balzamiko

•           100 ml vandens

•           1 a. š. druskos

•           ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų

•           270–300 g sluoksniuotos tešlos

Gaminame:

Svogūnus nulupkite ir perpjaukite pusiau, česnakų skilteles padalinkite ketvirčiais. Ant viryklės labai gerai įkaitinkite maždaug 25 cm skersmens keptuvę, išlydykite joje sviestą, suberkite rudąjį cukrų, čiobrelius ir viską išmaišykite. Kai cukrus išsilydys, į keptuvę sudėkite svogūnus (pjūvio puse žemyn), česnakus, supilkite balzamiką ir vandenį, įberkite druskos bei pipirų. Viską išmaišykite, keptuvę uždenkite ir kepkite apie 10 minučių.

Kai svogūnai suminkštės, nukelkite dangtį ir leiskite nugaruoti pertekliniam skysčiui. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Iš sluoksniuotos tešlos išpjaukite kiek didesnį nei keptuvės skersmuo apskritimą ir užklokite juo keptuvėje besikaramelizuojančius svogūnus. Mediniu šaukštu arba mentele atsargiai prispauskite tešlą ties keptuvės kraštais ir viską pašaukite į orkaitę. Kepkite 20–30 minučių. Kai pyragas iškeps, dar 15 minučių palikite jį pastovėti kambario temperatūroje, tuomet uždenkite didele lėkšte ir apverskite, kad pyragas liktų lėkštėje įdaru į viršų. Skanaus!

Komentarai 1

  1. Online medicatie kopen zonder recept bij het beste Benu apotheek alternatief in Amsterdam Rotterdam Utrecht Den Haag Eindhoven Groningen Tilburg Almere Breda Nijmegen Noord-Holland Zuid-Holland says:
    2 metai ago

    353342 337777Thank you for having the time to discuss this subject. I truly appreciate it. Ill stick a link of this entry in my website. 6617

Kitas įrašas

Užtvanką prižiūrės UAB „Kurklių karjeras"

Panašūs straipsniai

Penktadienio „Anykštoje” 2025-07-11

2025-07-10
4

...

Valstybinė ligonių kasa: gydomieji drabužiai bus prieinami ir suaugusiems pacientams

2025-07-10
0

Privalomojo sveikatos draudimo taryba pritarė jau šių metų trečiąjį ketvirtį patyrusiems nudegimus suaugusiems pacientams Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis pradėti...

Anykščių rajono tarybos nariui Virgaudui Puodžiukui – 70

2025-07-10
2

Liepos 10 dieną, ketvirtadienį, 70 metų jubiliejų mini pagal Lietuvos socialdemokratų partijos sąrašą į Anykščių rajono tarybą išrinktas Virgaudas Puodžiukas.

Anykštėnų...

Daugiausia anykštėnų išvyko į Norvegiją

2025-07-10
2

Anykščių rajono savivaldybė skelbia, kokiomis kryptimis šių metų pirmjąjį pusmetį dažniausiai patraukė užsienyje nusprendę gyventi ir dirbti anykštėnai.

Daugiausiai šiais metais...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Penktadienio „Anykštoje” 2025-07-11
Valstybinė ligonių kasa: gydomieji drabužiai bus prieinami ir suaugusiems pacientams
Anykščių rajono tarybos nariui Virgaudui Puodžiukui – 70
Daugiausia anykštėnų išvyko į Norvegiją
Elmininkų bibliotekoje atidaryta Stasio Sudeikio paroda
Atlaidų mugėje prekybininkams skirtos devynios vietos

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 9 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 8 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 7 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 6 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 5 dienos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 4 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

„Via Lietuva“: magistralės Vilnius–Utena rekonstravimas įsibėgėjo – atskirose atkarpose jau paklotas asfalto pagrindo sluoksnis
Kristijonui Bartoševičiui už seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius – 7 metai kalėjimo
Aktuali informacija siekiantiems apsaugoti savo ūkius nuo vilkų
Lietuvoje bus vykdomas žmogaus biologinės stebėsenos tyrimas
Kelininkai įspėja – rytoj galimas pavojingas lietus
Vyriausybė pritarė kompensacijai už šuns pagalbininko įsigijimą neįgaliesiems

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Ką pirmiausiai skaitėte naujame žurnalo „Aukštaitiškas formatas“ numeryje?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

anyksta 300×250

anyksta 300×250

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In