Anykščių krašte uogų augintojus suvienijo kooperatyvas „Avuoga”, kuris taip pat turėjo nemenkus užmojus. Kritus juodųjų serbentų kainai, uogų augintojai keletą metų neturėjo pajamų, todėl negalėjo plėtoti ir kooperatyvų veiklos. Pastaruosius dvejus metus „Avuoga” vegetuoja. Penkerius metus merdėjusi juodųjų serbentų rinka atsigauna. Tačiau ne
vienas šalies uogų augintojas nebeturi ko skinti – dėl menkų kainų
sunaikino arba apleido serbentynus. Uogininkystės perspektyvomis
patikėję ūkininkai kviečius ir miežius iškeitė į juodųjų serbentų
sodinukus.
"Valstiečių laikraštis" rašo, kad į uogų auginimą plūstelėję lietuviai
pagal juodųjų serbentų plotus Europoje buvo atsidūrę tarp lyderių. Uogų
kainoms smukus žemyn, žlugo ir augintojų viltys pragyventi iš juodųjų
serbentų.
Išsiplėtus serbentynų plotams, šalyje pradėta kurti
uogų augintojų kooperatyvus. Prieš aštuonerius metus Panevėžyje
įsteigto žemės ūkio kooperatyvo "Šilauogė" nariais tapo ne vieno šalies
rajono uogų augintojai. Po kelerių metų "Šilauogė" įsigijo šaldymo
įrangą, pradėjo eksportuoti šaldytas uogas, puoselėjo planus perdirbti
savo produkciją.
Anykščių krašte uogų augintojus suvienijo
kooperatyvas "Avuoga", kuris taip pat turėjo nemenkus užmojus. Kritus
juodųjų serbentų kainai, uogų augintojai keletą metų neturėjo pajamų,
todėl negalėjo plėtoti ir kooperatyvų veiklos. Pastaruosius dvejus
metus "Avuoga" vegetuoja.
"Kai už uogas temokėjo centus, ne
vienas augintojas apleido ar užarė serbentynus. Dabar kooperatyvo
šaldytuvas išnuomotas, jame šaldoma mėsa, ledai", – sako "Šilauogės"
kooperatyvo valdybos pirmininkas Petras Nevulis.
Tvirčiau
laikosi Biržų krašto uogų augintojai. Jų įsteigtas kooperatyvas
"Juodoji uoga" tebegyvuoja, šaldytas uogas ruošiasi eksportuoti į
Vakarų Europą. Šiemet už šviežius juoduosius serbentus siūlo 2-2,5 lito
už kilogramą. Pernai šios uogos kainavo daugiau nei litu brangiau.
Dėl uogininkų nesėkmių ūkininkai turi priekaištų ir šalies valdžiai.
Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto vyresnysis mokslo
darbuotojas dr.Tadeušas Šikšnianas sako, kad stambesni uogų augintojai
sodina naujus sodinukus, plečia serbentynus – krizė jau praėjo, šaldytų
pernykščių serbentų nebėra.
Praėjusiais metais juodųjų serbentų
kaina buvo labai gera – iki 5 litų už kilogramą, o užpernai – tik 1,2
lito už kilogramą. Šiemet 2,5 lito už kilogramą – normali kaina.
Augintojai, kurie tvarkingai dirba, turi kombainus, šaldymo įrangą,
tikrai pragyvens iš uogų.